De ene na de andere politieke partij in de gemeenteraad wil zich nu profileren met oplossingen voor de problemen die ontstaan door de coronacrisis. D66 heeft zich het lot van de horeca aangetrokken. Ondernemers in die sector kunnen, ook als die straks hun bedrijven weer mogen openen, in feite niets verdienen, omdat de 1,5 meter afstandsregel blijft gehandhaafd.
De fractie van D66 stelt vraagt aan B&W of er tijdelijke maatregelen mogelijk zijn om horecaondernemers meer ruimte te bieden. En zij wil weten of dat college bereid is te kijken naar maatregelen die de lasten voor hen enigszins verlichten. Er moet nu in elk geval door de gemeente worden meegedacht over hoe de 1,5-meter economie er straks gaat uitzien, vinden de Democraten. Zelf denken die onder meer aan het verruimen van terrassen. Zij pleiten voor het wegnemen van belemmeringen waar dat kan en het aangeven van duidelijke kaders op het terrein van veiligheid en handhaving.
Verdiensten weg
“De gevolgen van de coronacrisis zijn een grote klap voor veel horecaondernemers”, zegt D66-raadslid Robert Zuidbroek. “Als door de tijdelijke 1,5 meter norm nog maar 25 of 30 procent van de normale bezetting is aan te houden, wordt het voor veel ondernemers onmogelijk nog iets te verdienen. Dat kunnen we oplossen, maar dat vraagt ook veel maatwerk.”
Day Foodbar
De fractie zegt in verband met de 1,5 meter norm voor cafés en restaurants een ronde te hebben gemaakt langs verschillende horecaondernemingen. Onder meer was Zuidbroek bij de eigenaar Daan Kroone van Day Foodbar aan het Stadsplein, die voorzitter is van de afdeling Amstelland van Koninklijke Horeca Nederland
“Veel horecaondernemers kijken hoe zij straks weer kunnen starten, als het kabinet rond 20 mei mogelijk meer maatregelen gaat versoepelen. Dit vraagt soms creatieve oplossingen. Op korte termijn zijn deze er wel. Voor de langere termijn worden er wel zorgen geuit”, weet Zuidbroek.
Beperkt terras
Volgens hem loopt iedere ondernemer in de horeca tegen andere uitdagingen aan. “Sommige ondernemers hebben de ruimte niet voor een groter terras of moeten het vooral hebben van kantoren in hun buurt, die momenteel vrijwel niet gebruikt worden. Tegelijkertijd hoort de fractie ook wel kansen. Bijvoorbeeld ondernemers met beperkte terrasruimte, maar wel met parkeerplekken of pleinen voor de deur. Daarmee is een uitbreiding van het terras mogelijk om toch een zo normaal mogelijke bezetting te kunnen hebben. Maar ook kansen voor na de crisis, bijvoorbeeld door het open kunnen houden van winterterrassen. Dit scheelt ondernemers kosten voor het verplaatsen van het buitenmeubilair. En het biedt kansen om in de wintermaanden wat meer omzet te draaien.”
Foto: Robert Zuidbroek (rechts) in gesprek met Daan Kroone
Met D666 gemeenteraadsleden actief in de horeca komt dit over als een logisch- edoch verwerpelijk betoog.
Het zoveelste teken van 100% eigen belang in de Amstelveense politiek.
Grappig ook dat D66 kennelijk wil scoren met een idee dat volgens mij van deze ondernemer zelf afkomstig is. Niet dat ik het een goed idee vind overigens, want niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing.
Ondernemers die politici voor hun karretje weten te spannen, zijn goede lobbyisten. Het behartigen van belangen van een bepaalde groepering, is vriendjespolitiek of patronage. D66-raadsleden die de horeca steunen, dat is business as usual.