De gemeente mag dan een noodfonds van € 15 miljoen hebben voor kredieten aan in financiële problemen geraakte ondernemers, maar zij kan blijkbaar niet op eigen houtje daaruit putten. Voor het overbruggingskrediet van maximaal vijftig mille voor het lokale MKB, blijkt zij volledig afhankelijk van de ambtenaren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). En die werken traag. De dienst blijkt ook onbereikbaar.

Floortje Gordon

Van de bloedspoed waarmee de plaatselijke overheid het MKB in Amstelveen wil helpen, komt dus voorshands niets terecht. Er is wel een beoordelingsteam, een werkproces, communicatie (Q&A) en de benodigde ICT geregeld, maar er is eerst informatie van RVO nodig, zegt wethouder Floor Gordon van Economische Zaken (D66) geïrriteerd.

Vliegende start

“Het enige wat ons nu nog in de weg staat om echt vliegend van start te kunnen gaan is Rijksregelgeving”, zegt ze. Om die kwestie te beslechten hebben wij contact gezocht met RVO. Maar die blijt lastig te benaderen en geeft vooralsnog niet thuis waar het onze vragen betreft.”

 Politieke agenda

Gordon zegt het gemeentelijke initiatief hoog op de politieke agenda te willen krijgen in Den Haag en in overleg te zijn met de banken over uitvoering van de lokale regeling. Maar ook de banken werken traag. De regeling is bedoeld voor door de coronacrisis getroffen MKB-ondernemingen die van belang zijn voor de werkgelegenheid in Amstelveen en een bijzondere functie vervullen met hun producten of diensten in de stad of de regio.
De gemeente wil met de regeling voorkomen dat MKB-ondernemingen die vóór de coronacrisis financieel gezond waren en in de toekomst ook in beginsel levensvatbaar zijn, de crisis niet overleven, doordat zij te lang op financiële middelen moeten wachten van kredietverstrekkers. Gordon wil hen een overbruggingskrediet verstrekken voor de duur van drie maanden. Maar kennelijk is daarvoor informatie nodig over wat al bij andere kredietverstrekkers is aangevraagd.

 Aanmelden
Intussen zegt de gemeente dat ondernemers met acute financiële nood algemene informatie over de regeling kunnen vinden op de website www.amstelveen.nl/ondernemen. De nog steeds niet open gestelde regeling kan pas worden uitgevoerd als de problemen rond RVO zijn opgelost. Dan worden pas gedetailleerd de criteria bekend gemaakt. Met vragen kunnen ondernemers mailen naar: coronasteun@amstelveen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.