Waarom is er voor mensen met een heel laag inkomen onduidelijkheid over de vergoeding die zij van de gemeente kunnen krijgen voor tandzorg? Daarover gaan de schriftelijke vragen die raadslid Marina Casadei van de SP heeft gesteld aan wethouder Van Ballegooijen. Haar fractie maakt zich blijkbaar zorgen over de gebitten van minima.
Overigens komen haar vragen niet uit de lucht vallen. Eind februari vroeg in een raadscommissie Wil Roode van dezelfde fractie of de wethouder contact wilde zoeken met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), zodat houders van een voor minima bedoelde Amstelveenpas gratis hun gebit kunnen laten behandelen omdat. Omdat de tandarts jaren geleden uit het basispakket van de zorgverzekering is gehaald, lopen nu kinderen van minima met slechte gebitten rond, zei De Roode. De wethouder zegde niet toe naar ACTA te gaan, maar merkte op dat men ook voor de tandarts aanspraak op bijzondere bijstand kan maken. Van Ballegooijen beloofde er bij verzekeraar Zorg en Zekerheid op aan te dringen meer vergoedingen op te laten nemen in de aanvullende verzekering.
Sollicitatie
Casadei wil nu weten op welke manier minima worden geïnformeerd over hun recht op
vergoeding van tandartszorg, nu de wethouder in een interview toegaf dat in die doelgroep velen zijn geneigd tandzorg te mijden en een slecht gebit bijvoorbeeld bij sollicitaties een handicap is. Ook vraagt het raadslid naar de reden van het niet opnemen van de regeling voor vergoeding van tandartskosten in de speciale infofolder voor mensen met een laag inkomen. En ook waarom die regeling niet op de website van de gemeente staat. Casadei wil ook weten hoeveel mensen de laatste drie jaar een vergoeding voor tandartskosten hebben ontvangen en hoeveel aanvragen er zijn afgewezen, alsmede de reden voor die afwijzing. “De SP wil een overzicht van die redenen”, zegt Casadei. Zij vraagt ook hoeveel procent er aan bijzondere bijstand naar kostensoort is aan tandartsvergoedingen verstrekt in de laatste drie jaar.
An sich is het natuurlijk belachelijk dat de basale tandartszorg niet in het basispakket zit. Aan de ene kant worden er duizenden €’s uitgegeven aan het gebit en aan de andere kant moeten mensen zich diep in de schulden steken.