Het Coronavirus houdt nu ook Amstelveen in de tang. Eigenlijk zijn alle bijeenkomsten afgelast en inwoners doen er – als zij er se ergens heen willen – goed aan van tevoren te informeren of iets wel doorgaat. Van vrijdag af zijn alle bibliotheken gesloten en ook de markt ging en gaat niet door op het Stadsplein. Evenals de zogenoemde Opschoondag die door wethouder Floor Gordon zou worden geopend.

Amstelveenblog.nl kwam naar diverse bijeenkomsten tevergeefs. Vrijdagmorgen zou er bijvoorbeeld bij boekhandel Venstra een meeting over internationalisering zijn, met wethouder Ellermeijer, maar ook die ging niet door.

“Gisteren is gebeld dat het niet doorging”, vertelde een medewerkster van Venstra. Maar de gemeente, sowieso de pest hebbend aan de media, gaf hen die boodschap niet door. Hoe de andere deelnemers aan de sessie het wisten, is onduidelijk. Er was in elk geval niemand. Museum Jan (voormalig Jan van der Togt) liet donderdag de geestelijke opening van een expositie van Jan Cremer niet doorgaan, maar heeft inmiddels de deur op ook daar voor bezoeker op slot gedraaid tot eind van de maand. Voorts zijn voetbal- en andere sportwedstrijden afgelast.

Ondernemers

Ook de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) heeft de ‘netwerkborrel’ op 19 maart bij het tenniscentrum, overleg met de landelijke tennisbond, afgezegd. En alle andere tot eind van de maand geplande bijeenkomsten ook. De melding van donderdag van het kabinet dat de volgens het RIVM de verspreiding van het virus verder is dan eerder werd gedacht, heeft er ook in Amstelveen blijkbaar behoorlijk ingehakt.

Evenementen

Ook het Odensehuis en alle andere meetings voor dementerenden en hun mantelzorgers gaan niet door. Bij de wijkcentra worden degenen die hoesten, verkouden zijn of keelpijn hebben verzocht niet te komen. Ook alle grote evenementen zijn in Amstelveen, waaronder die in het Amsterdamse Bos, afgelast.

Kerken

Ook de rooms katholieke en protestantse kerken blijven zondag gesloten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de r.k. Titus Brandsmakerk aan het Westelijk Halfrond 1, omdat de bisschoppen van Nederland dat de parochiebesturen hebben voorgesteld, de protestantse Kruis-  en Paaskerk. Wel open is zondag (twee keer zelfs) de tot de Gereformeerde Bond in de PKN behorende Pauluskerk. Ook in het Amstelveen College worden niet de twee diensten achter elkaar van de evangelische geloofsgemeenschap Crossraods gehouden. Maar die heeft bedacht dat men vandaar uit alleen online programma’s gaan volgen. De eveneens evangelische CAMA-kerk, een baptistenkerk van de Christian and Missionary Alliance, is zondag wel open. De kerkenraad heeft daartoe besloten na rijp beraad, maar vraagt haar leden wel weg te blijven als die zich niet helemaal goed voelen.

Horeca

Intussen blijven alle scholen en de kinderopvanglocaties wel gewoon open, overigens tot ergernis van sommigen, die het beleid in het land niet streng genoeg vinden. Maar volgens zowel kabinet als de burgemeester vormen kinderen en jongeren niet de hoogste risicogroep. Wel liggen de risico’s bij ouderen en andere kwetsbaren. Horecabedrijven blijven doorgaans wel open, maar de exploitatie van sommige ervan kampt met een laag bezoek. Eigenlijk heeft heel het sociale leven in Amstelveen een forse deuk opgelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.