Kamers worden in Amstelveen, met gemeentelijke vergunning, voornamelijk verhuurd door particuliere beleggers voor € 800 á € 900 – en soms nog meer – per maand, voornamelijk aan expats. Dat antwoorden B&W op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. De coalitiepartij had zich naar zijn zeggen zorgen gemaakt over kamers die verhuurd worden door huisjesmelkers. “Ik ben geschokt. We wisten dat er wel eens wat mis gaat met kamerverhuur, maar dat het zo erg zou zijn had ik niet verwacht,” zegt Van den Bosch. VVD-wethouder Rob Ellermeijer (Wonen) geeft toe dat kamerverhuurpanden, ondanks hoge huur, vaak van binnen en van buiten slecht onderhouden en verwaarloosd zijn en daarover veel klachten te ontvangen.

Raadslid Van den Bosch

Sinds het vorig jaar ingevoerde nieuwe regelgeving voor huisvesting geldt de eis een vergunning voor kamerverhuur aan te vragen. Tot medio december waren er ongeveer veertig verstrekt. Men kon overigens binnen vijftig meter in een straat geen tweede vergunning daarvoor krijgen.

Tien procent

Van een appartementengebouw mag maar tien procent dienen voor kamerverhuur. Daarom werd om die complexen ook niet procent van de aanvragen +voor vergunningen afgewezen.  Huisjesmelkers maken volgens Van den Bosch misbruik van de krapte op de woningmarkt. En velen van hen leveren slechte dienstverlening en vragen een te hoge voor kamers met achterstallig onderhoud. Overigens mogen maximaal vier kamers per woning worden verhuurd, mits die niet meer dan tien procent van de beschikbare ruimte uitmaken.

“Wij zien veel eigenaren die minder verbintenis hebben met Amstelveen en meerdere

Rob Ellermeijer

panden in bezit hebben en hun woningen kamergewijs verhuren”, zeggen B&W.  “Dit is overigens overal in de Metropool Regio Amsterdam het geval.” Ongeveer 95% van de kamerverhuurpanden worden verhuurd aan expats.

Klachten

Uit klachten en handhaving blijkt dat kamerverhuurpanden in veel gevallen van binnen en van buiten slecht onderhouden en verwaarloosd zijn, zeggen B&W. Over verloederde panden ontvangt de gemeente geregeld klachten. “We kennen situaties waarin buurtbewoners de tuin van het kamerverhuurpand schoffelen omdat de buurt er anders zo verwaarloosd uitziet. Klachten van buurtbewoners gaan onder andere over vervreemding, het verminderen van de sociale cohesie en sterke etensgeuren, zelfs in de ochtenden”, meldt het college.

Klachten

Stichting !Woon, die opkomt voor huurders in de regio, had tot medio november van vorig jaar zeventien contacten met mensen die geregistreerd zijn als kamerhuurders. Twaalf ervan hadden te maken met de advisering en begeleiding van twee bewoners van een woning, die is omgezet in twee onzelfstandige kamers. De kamerhuurprijs lag te hoog in verhouding met de kamerpunten en na vertrek van de huurders is de borg niet terugbetaald. · Een vraag kwam van een hospitahuurder die teveel huur betaalde en bij vertrek haar borg niet terugkreeg en in drie gevallen werd gewoon de borg niet terug betaald.

Intussen hoeft voor het zogenoemde hospitaverhuur geen vergunningaanvraag te worden ingediend en ook hoeft die niet te worden gemeld bij de gemeente.

 

1 REACTIE

  1. Men is eens wakker geworden? 😘😘Huisjesmelkers zijn van alle tijden. Indien zij Nederlanders zijn , zijn zij ook vaak bekend bij de autoriteiten, dus men kan het weten wanneer zij hier trachten panden op te kopen. Waarom niet een zelfbewoningsplicht ingesteld voor alle verkochte huizen voor zo’n 5 jaar en daarnaast enkele gebouwen geschikt maken voor kamerverhuur, zoals aan de Laan der Helende Meesters, speciaal ingericht voor expats die hier maar relatief kort verblijven.
    Ook zou men hier verplicht moeten stellen dat expats die wat langer hier verblijven een “ inburgeringscursus light“ te moeten volgen. Een paar woordjes Nederlands en enkele specifieke Nederlandse omgangsvormen en gewoontes zou voor iedereen prettig zijn om prettig samen te leven. Zo zijn mij expats bekend die het gewoon verdommen om bijvoorbeeld iemand te groeten in het Nederlands en direct in het Engels beginnen zonder te vragen of wij dat verstaan. Wij werken dat ook heerlijk in de hand door zelf ook in het Engels te beginnen, maar het kromme is dat wij het wel eisen van statushouders, waarvan velen ook een mondje Engels spreken.
    Wat betreft die sociale cohesie . B&W doet toch aan alle kanten moeite om expats binnen te halen? En etensgeurtjes? Ik denk dat een Indiër of Surinamer ook over zijn nek gaat als hij gekookte bloemkool met een melksausje ruikt. Een beetje gezeur dus.

    Maw heel wat te doen voor de wethouder, die handhaving in zijn portefeuille heeft. En misschien wat geregeld contact met die Stichting Woon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.