Er is kennelijk een kerkelijke kaalslag in Amstelveen gaande. Dat bleek tijdens de kerkdienst van de CAMA Gemeente in het KKC, waar voorganger dr. Marco Wittenberg (derde van links) na 15,5 jaar afscheid nam en die door vertegenwoordigers van andere kerken werd bijgewoond. Evenals de CAMA-kerk zijn ook de Nederlands Gereformeerde Immanuelkerk aan De Ruyschlaan en de tot de Gereformeerde Bond in de PKN behorende Eben Haëzer gemeente in de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg wat voorgangers betreft vacant.

Burgerraadslid Henk Stoffels van de ChristenUnie, zelf behorend tot de vrijgemaakt gereformeerde Stadshartkerk, wees er in zijn toespraak namens die gemeente op dat behalve vacante gemeenten er ook kerkgebouwen zijn gesloopt of een andere bestemming hebben gekregen, waarbij hij onder meer wees op de Handwegkerk (waarvan alleen de voorgevel nog bestaat) en de Annakerk, die een totaal andere bestemming kreeg. Diverse kerken zijn inmiddels gesloopt, zoals de Advent- en Carmelkerk en de Johanneskapel, of verkocht aan een geloofsgemeenschap waar een andere dan de christelijke religie wordt beleden (Bankraskerk werd een synagoge). De twee diensten op zondag houdende Crossroadskerk raakt het huren daarvoor huren van de aula van het Amstelveen College aan de Sportlaan kwijt.

Stoffels zag in de veranderingen overigens iets nieuws voor Amstelveen, een verandering die hij toeschreef aan het werk van God Zelf. Intussen hebben vooral de orthodoxe kerken van de stad intensieve contacten met elkaar. Zoals de Pauluskerk, de Immanuëlkerk, de Stadshartkerk, CAMA en Crossroads.

10 REACTIES

 1. Om het simpel en helder te houden het volgende. Indien er geen geïnteresseerden meer zijn houdt het bestaansrecht op. Dit geldt niet alleen voor b.v. winkels en restaurants maar ook voor kerken en andere gelijksoortige instellingen.

  Ontkerkelijking is in Nederland (en elders) al geruime tijd gaande en zal ook zeer verder doorgaan. Daar waar het kerkelijke gebouw historische waarde heeft zou het nog zo kunnen zijn dat het behouden wordt middels een andere functie (b.v. ombouw naar appartementen) , zo niet dan lijkt sloop voor de hand te liggen.

  Een kerk in stand houden terwijl de oorspronkelijke kerkelijke functie er niet meer is, is niet zinvol en zeker niet van deze tijd. Acceptatie van dit gegeven valt wellicht een aantal mensen zwaar echter we leven nu eenmaal niet meer in de middeleeuwen.

  • Ja en nee. Hoe ziet u het dan bij een stel kerken als cultureel erfgoed. Ik denk met name aan alle St Urbanuskerken in de regio Amstelland ,de Heilige Geestkerk en de voormalige dorpskerk. Vooral bij dat laatste vind ik het een blamage dat er nu een tandartspraktijk in is gevestigd. Het had een mooi interieur en een bekend orgel. Daar had men toch beter een afdeling van het Van der Togtmuseum in kunnen huisvesten en concerten kunnen geven ipv dat er nu de geluiden van tandartsboren zijn te horen . Dit zeg ik als seculier.

  • Mocht zo’n kerk op de een of andere culturele erfgoed lijst staan en er zijn onvoldoende “gelovigen” om de kerk met een religieuze functionaliteit te behouden, dan zou je het gebouw eventueel kunnen behouden mits er voldoende gegadigden zijn om in zo’n kerkgebouw te gaan zitten met alle bijkomende kosten van dien. Denk hierbij aan onderhoud, verwarmingskosten, elektra, eventuele aanleg sanitaire voorzieningen etc.
   Mocht dit allemaal lukken dan kan zelfs een tandartspraktijk een levensvatbare optie zijn zo leert de voormalige dorpskerk ons blijkbaar.

   Is dit alles niet mogelijk dan lijkt sloop mij de enig logische vervolgstap. Dit geldt wat mij betreft voor iedere kerk.

   • Tja , cultureel erfgoedlijst is natuurlijk altijd betwistbaar. Kijk naar de bunker , sjoel en dat voormalig restaurant/hotel in Overamstel. Daar is ook heel wat over gepraat. Overigens was een groot deel van de bewoners van Amstelveen indertijd voor het behoud van de dorpskerk, ook seculieren, waaronder de hr. Van Zanen, voormalig burgemeester van Amstelveen. Dit staat los van het aantal gelovigen. In vele gemeentes vindt men gewoon dat activiteiten in een voormalige kerk, sjoel enigszins moet aansluiten bij de voormalige functie en daar schaar ik een tandartspraktijk niet onder. Ook vind ik de plaats van deze kerk belangrijk , omdat er minstens al 800 jaar een kerk heeft gestaan. Ik ben het wel met je eens dat dit gebouw architectonisch geen waarde heeft.

 2. Henk Stoffels van de ChristenUnie wees erop dat er niet alleen vacante kerkgemeenten zijn maar dat er ook kerkgebouwen zijn gesloopt of een andere bestemming hebben gekregen. Hij noemde daarbij – opvallend genoeg – de Urbanus kerk niet.

  Stoffels schreef de ‘kerkelijke kaalslag’ toe aan het werk van God Zelf. Die staat vast vaak versteld van wat Hem allemaal wordt toegeschreven. Straks wordt Hem nog verweten dat Hij de Urbanus kerk in de fik heeft gezet. In dit verband pleit ik ervoor om daarvan een prachtige ruïne te maken die ongetwijfeld veel bezoekers zal trekken. Het zal een passend monument zijn voor gemeentelijk wanbeleid, de ware oorzaak van de brand.

 3. Ik betwijfel niet alleen of er voldoende geld zal zijn voor de herbouw van de Urbanus kerk, maar ook of dat wel nodig is.

  De gemeente heeft gefaald bij het bouwkundig toezicht op de vorige restauratie van die kerk en op de deugdelijkheid, bekendheid en bereikbaarheid van de brandvoorzieningen.

  • Het kerkbestuur is verzekerd, ook voor brand, maar zij heeft nog meer geld nodig en alles is niet gedekt. Vandaar de vele inzamelingsacties en niet de minste sponsors. De parochie in Bovenkerk doet het best redelijk , omdat zij ook is samengevoegd met de voormalige Heilige Geestkerk, ook werd er veel getrouwd / gerouwd en concerten gegeven. Maw twijfelen mag je genoeg doen, maar je hebt gewoon ongelijk.

 4. Frank, mijn twijfel of er voldoende geld voor de herbouw zal zijn, is misschien onterecht, maar mijn twijfel of herbouw noodzakelijk is, is gewoon een mening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.