Zowel het winkelcentrum Stadshart als de gemeente wil een presentatie van het Bartimeusfonds over betere toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Manager Ben Verheijen van het centrum en wethouder Floor Gordon zeiden dat dinsdag – de internationale dag voor mensen met een beperking – na een schouw in het Stadshart. Beiden maakten daar dankzij speciale brillen en blinddoeken mee wat mensen in de doelgroep dagelijks ervaren.
Door hun fietsen op de geleidestrook voor blinden te zetten, maakten zij die voor slechtzienden onbruikbaar. Maar de meisjes bleken niet eens te weten waar die geribbelde stroken op het Stadsplein voor waren. Een typisch geval van gebrek aan bewustwording, verzuchtte Gordon. Zij kwam dat achter haar blinddoek vaker tegen. Het gezelschap bestond verder uit ambtenaren en ervaringsdeskundigen. En Guus Janssen van Bartimeus legde uit dat voor blinden niet alleen het vinden van een weg door de ruimte telt, maar ook licht en akoestiek.
Draaideuren
Toegankelijkheid voor alle groepen in de samenleving is een streven van de gemeente, legde Gordon uit. Daar zijn intern op het raadhuis ook al sessies aan gewijd, maar het kan allemaal beter. Dat wist ook Lisette Schraag van het gemeentelijke meldpunt toegankelijkheid. Zij vertelde er steeds meer meldingen te krijgen van hindernissen, van zowel blinden als rolstoelers en andere gehandicapten.
Draaideuren (met lastig te vinden knoppen om die langzamer te laten draaien), roltrappen, liften en vooral voor gevels geplaatste borden beteken obstakels voor blinden en andere gehandicapten. Ben Verheijen beloofde na een advies van de blinde Mireille Willems dat de roltrap in het Winkelcentrum toch vervangen moet worden en dat er dan een voor blinden en slechtzienden vriendelijker exemplaar komt. Ook bij P60 bleek, door te ver van de gevel verwijderde reclameborden en zo de infrastructuur niet optimaal voor de doelgroep.
Kapot
“Ik ben kapot na een uurtje winkelen, waar ik overigens niet zo van houd”, vertelde Elise Dolmans die als slechtziende ervaringsdeskundige te tocht mee maakte. Zij zei doorgaans vriendelijk te blijven als mensen vreemde en soms harde opmerkingen tegen haar maken. Begrijpt wel dat men in de decembermaand sfeerverlichting in winkelcentra wil aanbrengen, maar ook dat is voor haar een extra probleem. Ach, de meeste mensen hebben geen oog voor de moeilijkheden waarmee blinden kampen, wist ze. “Laat stond ik met mijn rood-witte stok uitgestoken om over te steken. Niemand stopte. Er kwam een stel handhavers van de gemeente voorbij. Ook zij reden door”, verzucht ze.
Het is ten diepste een kwestie van bewustwording, waarmee men ook intern bij de gemeente mee bezig is, zei Gordon. Zij was moe geworden van het blind en met een stok de weg vinden, arm in arm met een blinde. Maar op die manier werd zij wel op de feiten gedrukt. Eigenlijk waren de geleidestroken waarop fietsen werden geparkeerd niet eens de belangrijkste struikelblokken.
Bartiméus
Bartiméus, met onder meer scholen in Zeist en talloze andere voorzieningen, geënt op het christendom (Bartimeus was een blinde in de Bijbel), bestaat al meer dan honderd jaar. Vorig jaar veranderde de naam in Bartiméus Fonds en werd de vereniging een stichting. Het adviescentrum steunt blinden en slechtzienden, maar probeert ook de bewustwording van anderen te vergroten. Ook geeft het onder meer trainingen voor ouders en andere familieleden en vrienden van blinden. Va de rondgang door het winkelcentrum leerden Verheijen, ambtenaren en de wethouder veel. Onder meer bleek in het centrum de looproute voor visueel beperkten vaak niet ideaal.
Ben Verheijen vertelde dat eigenaar Unibail-Rodamco van het winkelcentrum in het Stadshart in het land zo’n honderd centra heeft. Het zou niet gek zijn als Bartiméus ook in de andere eens gaat kijken en presentaties geeft, vond hij. Volgens Gordon staan ondernemers niet altijd stil bij de problemen die visueel beperkte mensen ervaren. Maar zij wil de bewustwording op het punt van de toegankelijkheid wel graag bevorderen.
Meer info over toegankelijkheid van Amstelveense gebouwen op www.ongehinderd.nl. Melden van hindernissen kan op toegankelijk@amstelveen.nl
Dit is inderdaad een probleem . Maar hebben dan moeten de Stadsharteigenaar en de gemeente ook oplossingen zien te zoeken voor de vele fietsen die geparkeerd moeten worden, want het aantal beschikbare plaatsen is overduidelijk te weinig en niet plekken achteraf waar kwaadwillenden ze buiten het zicht nog makkelijker kunnen stelen.
Misschien off topic maar kan de eigenaar van het Stadshart ook de horeca-ondernemers stimuleren om toiletten voor minder- validen te plaatsen?