Om inwoners met energiearmoede draagt de gemeente € 500 bij aan o.a. een nieuwe koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine, mits die energiezuinig is. Er kan tot € 160 per jaar bezuinigd worden door een tien jaar oude koelkast of ander witgoedapparaat te vervangen door een meer duurzamer apparaat, zegt de gemeente. Een koelkast bijvoorbeeld kost al gauw neer dan € 1000.

Besparen op de energierekening is het doel van de gemeentelijke actie.

Terugverdienen

Inwoners die de eenmalige energietoeslag hebben ontvangen, krijgen een brief met informatie hoe ze een voucher ter waarde van € 500 kunnen aanvragen voor aankoop van een nieuwe duurzame koelkast, diepvriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine. Die daling van de energielasten juicht wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) toe. “Omdat de kosten voor de aanschaf van een nieuw apparaat hoog zijn, willen we inwoners met een laag inkomen stimuleren de aankoop te doen”, zegt ze. Gordon beseft dat de inwoner doorgaans zelf geld moet bijleggen, maar volgens bijdrage kan dat in 1 à 2 jaar weer zijn terugverdiend.

Witgoedactie

Voor deze actie gaat de gemeente inwoners schrijven die de energietoeslag uitgekeerd kregen en die dus een laag inkomen hebben (130% van de toepasselijke bijstandsnorm) en het hardst worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Met een energiezuinige koel-vriescombinatie kan volgens de gemeente tot €135 per jaar worden bespaard. Maar daar is men wel rond de 1400 euro aan kwijt. De gemeente geeft 500 vouchers uit van € 500 en bekijkt, als dat onvoldoende blijkt, of uitbreiding van het project mogelijk is. Het Energieloket Amstelveen ontwikkelt het vouchersysteem. De vouchers kunnen alleen ingewisseld worden voor witgoedapparatuur. De leveranciers van het witgoed zijn verplicht om oude modellen me terug te nemen om te voorkomen dat oude witgoedapparaten in de roulatie blijven. Zodra de actie start ontvangen de betreffende inwoners een brief met alle informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.