Met nieuwe mensen aan de top heeft welzijns- en zorgorganisatie een nieuwe koers ingezet, zegt de Raad van Toezicht (RvT). Willem Draaisma, directeur van zowel de holding als Participe Alphen aan de Rijn, is van het toneel verdwenen. In Alphen is het allemaal begonnen, maar er kwam al gauw een holding met werkmaatschappijen, waarvan Participe Amstelland er een was. Die nam de zaak van Cardanus over en de gemeente ging met de nieuwe club in zee, die eerst Aanz heette en bestond uit het Alphense bedrijf, lokaal aangevuld met Vita (de voormalige Stichting Welzijn Oudere). Aanz bezat eerst geen rechtspersoonlijkheid, maar werd later gewoon de Participe Amstelland, waarin Vita volledig werd geïncorporeerd.

Nieuw werkterrein

Van Alphen aan de Rijn uit hadden Draaisma c.s. onder de nieuwe Participatiewet een dito werkterrein ontdekt. In Amstelveen huurde de gemeente het bedrijf in voor zowel het beheer van de meeste wijkcentra en de sociale verbondenheid in de wijken. Naast de zelfstandige stichting in Alphen aan  de Rijn kwamen er ook diverse werkmaatschappen onder een holding. Bij die holding ontstonden zware financiële problemen. De werkmaatschappijen zijn: Participe Amstelland, Participe Delft en Participe Projecten.

Nieuwe leiding 

Manuele Moens

De RvT heeft geprobeerd de gemeente gerust te stellen met de melding dat een nieuwe koers wordt gevaren en dito management is aangesteld. Maar B&W zijn niet kapot van de onderbouwing daarvan en hebben aangekondigd het bedrijf een half jaar onder een vergrootglas te leggen en wekelijks informatie te wensen. In de RvT zitten: de dames C. Aponno-Kootstra (voorzitter) en E. Epema, alsmede de heren A.W.J. Ros en J.W.C. van Kleef.

Interim

Draaisma is vervangen door interim-bestuurder Manuelle Moens. Haar opdracht is de bedrijfsondersteuning op orde brengen en te adviseren over de koers voor de lange termijn. Maar tot nu toe is die informatie niet genoeg voor de gemeente. Overigens zegt de website van Participe dat Moens veel ervaring heeft in het sociale domein en werkte in de maatschappelijke dienstverlening, binnen de gehandicaptenzorg en de psychiatrie. De laatste drie jaar was zij bestuurder van een landelijke jeugdzorg-organisatie die sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 contracten moest sluiten met zo’n 350 gemeenten. “Daardoor heb ik de dynamiek binnen het sociaal domein zowel inhoudelijk als bedrijfsmatig goed leren kennen”, zegt ze. “Het is mijn overtuiging dat versterking van het sociaal domein de juiste hulp op de juiste plek brengt en erger kan voorkomen. Ik wil me dan ook graag inzetten voor een organisatie als Participe die breed inzetbaar is en zich er sterk voor maakt dat iedereen kan meedoen.”

Niet ‘scherp’

Maar dat is de gemeente allemaal niet ‘scherp’ genoeg, liet zij in brieven aan holding en Participe Amstelland (PA) weten. Eigenlijk geeft zij er de voorkeur aan van PA maar een zelfstandige organisatie te maken, naar het model van de Alphense, en niet langer met een van de werkmaatschappijen onder de holding zaken te doen. Ook bij het in Amstelveen werkende Participe Amstelland is een interim-directeur aangesteld: Eveline Kroeze. De vorige directeur, Sjaak van der Linde, was dat ook van Participe Delft en Participe Projecten. Het werd hem allemaal teveel en bovendien woont hij in Rotterdam. Daarom  heeft hij Amstelland overgedragen aan Eveline Kroeze.

‘Stabiel vaarwater’
In augustus, op het toppunt van de financiële problemen bij de holding, vonden de voorzitter van de Raad van Toezicht en Draaisma dat zij niet de geschikte personen waren voor het leiden van Participe naar de volgende fase. In september trad Carla Aponno, al jaren betrokken bij Participe, als nieuwe voorzitter van de raad aan. “Wij gaan het bedrijf naar stabiel vaarwater leiden, ” belooft ze. Op verzoek van Draaisma startte de RvT ook met het werven van een interim-bestuurder, die de nieuwe koers moet gaan uitwerken en opstarten. Dat werd dus Manuelle Moens.

Geld

In feite had de nieuwe koers een louter financiële oorzaak.De bedrijfskosten vielen veel hoger uit dan begroot. En de schaalvergroting van de organisatie leidde niet tot vermindering van de kosten. Besloten werd tot reorganisatie, maar toen diende zich een fusiepartner aan. Die haakte snel weer af, waardoor de problemen bij Participe bleven bestaan.  De fusiepartner vond de aflopende contracten per 2021 te onzeker voor de opdrachtenportefeuille op langere termijn.

Vaag

Wat de nieuwe koers is, vindt blijkbaar ook de gemeente nogal vaag. In elk geval moet die volgens Participe antwoord geven op de vraag hoe zij als organisatie op de lange termijn een ‘inhoudelijk sterk concurrerend’ product kan blijven aanbieden. “Daarbij hebben we te maken met een systeem van aanbestedingen, gemeenten die opdrachten verstrekken voor hooguit twee tot vier jaar en dat er minder geld beschikbaar is voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red) sinds de overgang naar gemeenten in 2016”, zegt de organisatie.

 Informatie

Intussen kwam er tot nu toe weinig over de problemen naar buiten. Dat beseft ook de organisatie zelf. “Afgelopen periode zijn we karig geweest met het verstrekken van informatie over de ontwikkelingen, mede omdat we aan geheimhouding waren gehouden ten tijde van de voorbereiding van de fusie”, zegt zij. Ook de medewerkers hadden veel last van de optimale geslotenheid van de leiding. Maar zij werkten allemaal gewoon door. “Daar zijn we trots op”, zegt de RvT. Maar de vraag blijft of er in de visie op de werkwijze en de missie van Participe iets verandert, behalve dan dat alles goedkoper moet om de bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. Of de prijzen moeten omhoog, wat uiteindelijk op het bordje van de gemeente en haar inwoners terecht komt.

1 REACTIE

  1. Ik zou graag contact hebben met de schrijver van dit artikel
    De heer Johan T Bos inzake een geval van kwakzalverij bij
    Participe Amstelveen
    Gr bert bent 020 6430767 06 1955 8925

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.