Het gaat op de schilderijen allemaal over eten en daarom opende de door het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ bekend geworden culinair publiciste Janny van der Heijden de expositie ‘Delicious Paintings’ van Tjalf Sparnaay in het Jan van der Togt Museum. Die duurt tot 19 januari. 

Volgens directeur Marieke Uildriks componeren koks vaak op borden gerechten net zo mooi als schilderijen en komen via de expositie die werelden bij elkaar. Sparnaay baseert zich op fotorealisme ook wel hyperrealisme genoemd, een stroming die ontstond in de jaren zestig in Amerika. Fotorealisme stond tegenover de abstracte kunst en de fotografie werd uitgangspunt. Behalve met schilderen houdt Sparnaay zich met fotografie bezig.

Janny van der Heijden vertelde  de schilder te hebben leren kennen via het schrijven van een boek over 400 jaar eetcultuur aan de hand van stillevens’, waarmee zij bezig is. “Ik wil dat verhaal door de eeuwen heen laten zien en daarom kon ik niet om Tjalf heen”, zei ze.  Volgens haar vergroot hij de werkelijkheid.

Eten fotograferen is al heel lastig, vindt zij. “Ik heb geregeld gewerkt met fotografen die eten moesten fotograferen en dat kun je alleen goed doen je als het op een goede manier is weergegeven.” Zij roemde onder meer zijn roomsoes met chocola. “Tjalf fotografeert als een schilder en schildert als een fotograaf.”

Horeca-partners

De Delicieus partners, diverse horecabedrijven, werden door Uildriks bedankt. La Gare waar het eitje te vinden is, The WineKitchen at Sea voor de kreeft, restaurant Kronenburg, Martinez, ijssalon Gia Gelato, De Kruidfabriek van Peter Lute, Patisserie Prenger voor de Sparnaay roomsoes met aardbeienbodem te koop is, Royal San Kong, AH van der Linden en Station Amstelveen. Ze hebben allemaal als het ware een schilderij van Sparnaay geadopteerd.

Tjalf Sparnaay (1954) is een internationaal erkende kunstenaar, die het publiek verwondert met zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren als een gebakken ei of een knapperig broodje gezond. De tentoonstelling in Museum Jan van der Togt biedt een overzicht van zijn oeuvre.

Foto van amstelveenweb.com, vlnr: directeur Uildriks, Sparnaay  en Van der Heijen

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.