In het raadhuis is woensdagavond het Nederlandse team Special Needs Taekwondo gehuldigd. Teakwondo is een vorm van zelfverdediging, zeg maar een vechtsport. Sommige dealnemers in de selectie van totaal acht man werden meervoudig wereldkampioen in hun sport voor min of meer gehandicapten, c.q. mensen die er moeite mee hebben voor zichzelf op te komen.

In zijn rol van locoburgemeester sprak sportwethouder Rob Ellermeijer het team toe. Hij prees de sporters voor hun tijdens het WK in Nieuw-Zeeland geleverde prestaties.

 27 medailles

Het team, geleid door coach David Chung, won op in Nieuw-Zeeland in totaal 27 medailles. “Een kers op de taart”, noemde Ellermeijer die. “Een geweldige prestatie.” Hij prees het team dat naar zijn mening een enorm avontuur aanging.

 Voor Chung had het team al gewonnen voordat ze naar Nieuw-Zeeland waren vertrokken. “Voor ons was de deelname het allerbelangrijkste. Dat we zo goed hebben gepresteerd, hadden we niet durven dromen. Het heeft een enorme impact gehad en we zijn het nog steeds aan het verwerken.”

Chung Do Kwan

Chung begon in 2013 met de speciale begeleiding vanuit de vereniging Chung Do Kwan. Het groeide uit tot een apart initiatief, los van de school, onder de naam Stichting Special Needs Nederland, een landelijk erkend goed doel met een ANBI-status. Inmiddels zijn er ongeveer tachtig beoefenaars die vallen onder de criteria van Special Needs. Ze trainen in specifieke of in de reguliere groepen.

Inclusief

Ellermeijer heeft niets dan lof voor wat de stichting heeft bereikt. “In Amstelveen vinden we dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht de uitdagingen. De stichting laat zien dat het mogelijk is iedereen te laten genieten van sport en draagt zo bij aan een inclusief Amstelveen. Bovendien bewijst Special Needs dat het tot geweldige sportieve prestaties kan leiden. Amstelveen is hier met recht trots op.”

Vice-president

Chung is inmiddels benoemd tot vicepresident bij de International Special Needs Taekwondo-organisatie en zodoende verantwoordelijk voor de organisatie van het volgende WK in 2021  in Nederland. “Een ongekend grote eer”, zegt Chung. Over het WK in Nieuw-Zeeland is een documentaire gemaakt. Die wordt zondag
17 november uitgezonden op de regionale omroep van Noord-Holland, NH Nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.