Volgens wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken, die dezer dagen diverse winkelcentra bezocht, steeg de laatste jaren de omzet voor dagelijkse bij supermarkt, bakker en slager met negen procent. Of dat vooral komt door stijgende prijzen is overigens onbekend. Wel dat de laatste tijd door de aanhoudende inflatie de omzet in sommige branches afneemt.

De wethouder bezocht volgens een persbericht en volstrekt buiten de media om, zoals we dat van de gemeente gewend zijn, de winkelstrip aan de Rembrandt- en die aan de Amsterdamseweg, alsmede en het wijkwinkelcentrum Bankrashof.

Lidl

Volgens de gemeente gaat het goed met de winkelcentra, hoewel winkeliers klagen over hoge huren en het niet halen van het geprognotiseerde aantal bezoekers in het Stadshart en de onzekerheid in Bankrashof. Terwijl Lidl van Bankrashof de gehele noordkant kreeg, groter dan concurrent Vomar, is nu volgens de wethouder gebrek aan ruimte de oorzaak van het vertrek van de super. “Dat wist Lidl een paar jaar geleden ook, toen dat filiaal werd geopend”, zegt men nu in Bankashof. Er blijven twee vestigingen in Amstelveen van Lidl over, die trouwens niet of nauwelijks groter zijn.

Eigenaar Rijsterborgh Vastgoed van het winkelcentrum, die ook de Bankrastoren bezit, wilde de winkels oorspronkelijk overbrengen naar de parterre bouwlaag van de toren. Maar die staat nog steeds leeg. Intussen klagen de winkeliers over huurverhogingen. Ook staat een bouwkundige ingreep het winkelcentrum de wachten, maar daarover heeft Rijsterborgh nog geen plannen bij de gemeente ingediend. Elzakalai sprak er met schoenmaker Hans Heine, die diverse malen Europees Kampioen werd in zijn vak, van Schoenservice Heine. Hij vertelde dat mensen wegens de inflatie minder geld uitgeven.

Klimaat

Volgens Adam Elzakalai bezoekt hij geregeld bedrijven om het ‘ondernemersklimaat’ te kunnen verbeteren. “Door gesprekken met ondernemers hoor je hoe het echt gaat”, zegt hij. Leegstand is aan Rembrandt- en Amsterdamseweg heel laag, zegt hij verder. Volgens hem is de samenwerking tussen de ondernemers in de winkelgebieden goed. “Of het nu via een winkeliersvereniging, een via een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) of via persoonlijk contact is.”

Stadshart

Over het winkelgebied Rembrandtweg sprak wethouder Elzakalai met voorzitter  Dirk Landsaat en secretaris Barbara Mets  van Winkeliersvereniging Stadshart Amstelveen. Volgens de gemeente ging dat gesprek ‘over de vrijdagmarkt die deels op de Rembrandtweg komt, huurverhogingen en de vernieuwing van het Stadshart’. Maar wat daarover is gezegd, bijvoorbeeld of men het eens is met de verplaatsing van de markt, meldt geenszins het gemeentelijke ‘persbericht’.

BIZ

Ook over winkelgebied Amsterdamseweg geen nieuws volgens het persbericht. Er staat alleen dat de wethouder heeft gesproken met voorzitter Jan van Noord van de Bedrijfsinvesteringszone. Weer over huurverhogingen, inflatie en dus de BIZ. De gemeente wil nog wel krijt dat een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ dus) een afgebakend gebied is, waarbinnen alle ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De BIZ Amsterdamseweg heeft 62 leden.

4 REACTIES

  1. Fijn dat de wethouder alleen maar positieve berichten meldt ( waarschijnlijk alleen ter meerdere glorie van zichzelf en zijn VVD), terwijl het winkelcentrum Waardhuizen op sterven na dood is. Vele MKB’ers daar hebben al plannen gemaakt om te vertrekken en vele wijkbewoners, vooral de wat oudere ,klagen steen en been want zij hebben moeite om winkelcentrum Middenhoven of Groenhof te bereiken.
    Zo is het voorzieningenniveau van de gehele wijk gedaald, nadat ook al het ov in de wijk een paar jaar geleden is verdwenen.

  2. Ik vind het knap dat een VVD-wethouder die hier zelf helemaal niet woont kennelijk toch zo goed weet hoe het in Amstelveen allemaal zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.