In de Maand van de Geschiedenis geven diverse auteurs over die historie lezingen in Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Op maandag 21 oktober (19.30 uur) komt historica en ‘onderneemster in geschiedenis’ Els Kloek en op woensdag 30 oktober (19.30 uur) zijn Marieke van Delft en Reinder Storm aan de beurt.

Els Kloek was initiatiefneemster van de serie Verloren Verleden en heeft een aantal boeken op haar naam staan, waaronder ‘Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw’ (2009), ‘Kenau en Magdalena. Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog’ (2014) en ‘Keetje Hodshon (1768-1829). Een rijke dame in revolutietijd’ (2017).

Lexicon

Haar boeken 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) en 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (2018) bieden informatie over duizenden vrouwen uit de geschiedenis van Nederland, van de vroegste tijden tot nu. De informatie was al langer beschikbaar op een website (vrouwenlexicon.nl), maar die site was alleen bekend onder specialisten. Met de boeken daarentegen – twee naslagwerken van bij elkaar meer dan 3000 pagina’s – wist ze het brede publiek te bereiken.

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis 2019, met het thema Zij/Hij, is een bundel met 40 korte stukken en lezingen van Els Kloek uitgekomen, getiteld: Vrouwen en kinderen eerst. Over 1001 vrouwen, de canon en ‘de achterkant’ van de geschiedenis (2019).

Toegang: 7,50 euro incl. koffie/thee. Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880

Kaarten

De makers van het boek Geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten, Marieke van Delft en Reinder Storm, komen daarover op woensdag 30 oktober een lezing geven. Het boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven.

Politiek

Uiteraard komen politieke omwentelingen en bestuurlijke ontwikkelingen aan bod, maar ook bijzondere gebouwen en steden, de voormalige overzeese gebiedsdelen of het eeuwige gevecht van de Nederlanders met water. Er zijn kaarten die gaan over transport, economie, onderwijs, religie, vrije tijd of sport. Van het intrigerende verhaal van de haringvisserij in de zestiende eeuw, naar de ambitieuze uitbreiding van de Amsterdamse grachtengordel in de tweede helft van de zeventiende eeuw tot een kaart over het aantal kinderen tussen zes en twaalf dat in 1887 geen lager onderwijs genoot in Nederland.

Natuurlijk gaat dit boek ook over de cartografie zelf: befaamde kaartenmakers als Ortelius, Mercator en Blaeu komen aan bod, evenals P.R. Bos, de geestelijke vader van de befaamde Bosatlas. Al eeuwenlang maken zij kaarten om de wereld te verkennen, overzichtelijker te maken en beter te begrijpen.

Boeiend

Het boek toont bovendien de grote rijkdom aan soorten kaarten: getekend met de hand, gedrukt op papier, perkament of textiel, in kleur of zwart-wit. Er zijn topografische kaarten, nieuwskaarten, gelegenheidskaarten, kaarten in atlassen, wandkaarten en infographics. Met hun soms uitbundige decoraties zijn ze bovendien een lust voor het oog. Het samenspel van prachtige illustraties en informatieve teksten maakt De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten verrassend en onweerstaanbaar boeiend.

Toegang: 7,50 euro incl. koffie/thee. Ook hiervoor geldt dat aanmelden niet verplicht, naar wel praktisch is via info@venstra.nl of 020-6419880. Voor meer informatie zie www.venstra.nl/activiteiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.