“Te gek voor woorden”, noemde fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) de maandag geopende commerciële teststraat in het Stadshart, sinds enkele dagen gevestigd in een dicht bij het Stadsplein gelegen voormalige ABN Amropand aan de Rembrandtweg 6. Kootker verwoordde woensdagavond in wezen de bezorgdheid die in veel politieke partijen is ontstaan over de sneltestlocatie. Maar de burgemeester zei er in feite biets aan te kunnen doen, omdat het bestemmingsplan nu eenmaal in dienstverlening voorziet.

Michel Becker

‘Coronatest West’, waar men zich voor € 49 of € 99 op diverse wijzen kan laten testen (neusswab- en bloedtest), is de eerste sneltestlocatie in een winkelcentrum, meldde eigenaar Unibail daarvan trots. Maar veel minder trots was in de gemeenteraad te vinden. Straks gebeurt dat in meer winkelgebieden, bij sportaccommodaties en overal waar mensen samen komen, redeneerde Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA). Hij kreeg bijval van, behalve bbA, ook het CDA. Zorg van de drie partijen was onder meer dat er besmettingsgevaren voor andere burgers ontstaan.

Kwartier

Daarvan is eigenlijk geen sprake, viel uit de reactie van burgemeester Poppens op te maken, omdat men vooraf moet reserveren. Een cliënt die dar niet had gedaan werd terug gestuurd met de mededeling dat hij eerst moest reserveren voor een bepaalde tijd. Men heeft de uitslag van de test binnen een kwartier. Inwoners maken zich ongerust en die onrust is heel begrijpelijk, vindt AVA.

Poppens zei dat de gemeente op geen enkele wijze invloed kan laten gelden op welk bedrijf dan ook in het winkelcentrum en dat op de medische dienstverlening alleen in Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een controlerende taak heeft. Volgens raadslid Sandra van Engelen (CDA) worden met de testlocatie onnodige risico’s genomen en diverse tegenstanders vreesden voor het publiek op de weekmarkt. Kootker pleitte voor sluiting op vrijdag en zaterdag te sluiten, in overleg met Unibail-Rodamco. Ook via social media gaven inwoners blijk van hun onrust.

Hoewel D66 geen enkel probleem heeft met ondernemers en commerciële activiteiten, had fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven in dit geval wel moeite met de gekozen plek. En hij vroeg zich af of de testen niet in  een gemeentelijk gebouw kunnen worden afgenomen.

GGD

Intussen houdt  Coronatest West zich aan alle door de rijksoverheid gestelde eisen en geeft het bedrijf alle uitslagen aan de GGD door. Ook de privacy rond de gegevens is volgens de burgemeester gewaarborgd. Per dag komen er op dit moment tien klanten, maar het streven is gericht op 250 per week. Er zijn vier testkamers. Maar Van Engelen vroeg zich toch wel af wat de gemeente er aan doet als overal testlocaties ontstaan, omdat het nu eenmaal commercieel aantrekkelijk is en de vraag naar meer testen groot.

Seks

AVA was het niet helemaal er mee eens dat de gemeente niets kan uitrichten. Er is tenslotte ook bepaald dat in Amstelveen niet overal seksinrichtingen kunnen komen, zei hij. Maar de burgemeester herinnerde er aan dat de regels in Amstelveen wel zijn gebaseerd op landelijke wetgeving. De gemeente is bij het inrichten van de testlocatie aan de Rembrandtweg niet betrokken geweest, zei hij. De eigenaar van het winkelcentrum had wel gevraagd of de vestiging overeenkomstig het bestemmingsplan kon doorgaan. Gelet op de vereiste reservering ontstaan geen rijen voor de deur, zei Poppens. Hij zei ook dat er op de weekmarkt, als kramen ook voor deur van de testlocatie staan, extra toezicht zal zijn. Overigens heeft de burgemeester naar hij zei wel met de Veiligheidsregio over de kwestie contact gehad.

Debat onvoorbereid

De politiek was niet gelukkig met het antwoord van de burgemeester, maar begreep wel dat die niet anders kon reageren. En Kootker zei dat de ondernemer beter na had moeten denken voordat die een testlocatie aan de Rembrandtweg opende. “Dit doe je niet, op deze plek.” Sandra van Engelen vond dat men enerzijds oproept zich aan de regels te houden en dat anderzijds bij een drukke markt en winkelcentrum een testlocatie komt.

GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas had over de discussie in de raadsvergadering een opmerking over de orde van het op het laatste moment aangekondigde debat.  Hij protesteerde tegen het debat dat tal van partijen niet hadden kunnen voorbereiden. De burgemeester gaf hem daarin gelijk. Het kwam er wegens de actualiteit, maar de voorbereiding was niet correct, omdat sommige fracties eigenlijk van niets wisten.

14 REACTIES

 1. Stelletje hypocrieten die politieke elite in Amstelveen.
  Wat is er op tegen dat een private onderneming (UR) het initiatief toont (net als overigens in dit land) anders dan dat het politiek Amstelveen op pijnlijke wijze geconfronteerd wordt met hun eigen falen op dit terrein en derhalve volledig te kijk zet.
  Alles om het COVID19 virus uit te bannen is wat mij betreft van harte welkom ook in Amstelveen.

  • De gemeente had zelf in dit gat moeten springen. Het betreft hier tenslotte de volksgezondheid. Vroeger werd je als kind en onderwijzer ook getest op TB. Waarom nu dan niet?

 2. Als je goed had geluisterd, dan had je kunnen horen dat men niet tegen een teststraat is, alleen de locatie is het probleem. Deze ondernemer had een pand buiten een winkelcentrum moeten uitkiezen. een waar men met alle vervoermiddelen veilig kan komen en niet alleen maar lopend of met een fiets.

  Veel testen natuurlijk, maar wel op een veilige plaats.

  • Volstrekte onzin! Er is geen enkele wettelijk voorschrift dat verplicht stelt dat je er ook met de auto door moet kunnen rijden, als je daarop doelt. Overigens de parkeergarage van het Stadshart ligt op slechts circa 150 meter afstand, evenals het busstation.
   Ik lees dat dit een initief is van UR, zijnde de eigenaar van het winkelcentrum Stadshart. En deze ondernemer had een pand buiten het winkelcentrum moeten kiezen. Hallo ……………..

 3. Het ‘probleem’ is de drukte op de markt, niet die paar testers per uur die door de afspraken op grote afstand van elkaar blijven. Dus moet de markt gesloten worden want daar komen mensen voortdurend dicht in elkaars buurt.
  Grapje.

 4. Het testen is onzin. Iemand die zich maar een klein beetje verdiept in de PCR test weet dat testen voor corona niet geschikt is. Het levert een schijnzekerheid op! Wordt wakker.

   • Henk is wel een goede wetenschapper hé!? Vooral gezien al die links die hij aanlevert van pro en contra!
    Maar ja, ik ben door hem al uitgemaakt als trol. Dat schijnt hij ook al wetenschappelijk onderbouwd te hebben.

     • Ik heb er een paar doorgelezen , maar zegt me nog niets. Bij nieuwe zaken heb je altijd verschil van mening , maar de link die hier geplaatst hebt zoekt bij voorbaat al mensen bij elkaar die die Corona bagatelliseren Selectief bronnen aanhalen kan iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.