Er ontstaat een zogenoemde systeemwereld die een bedreiging vormt voor de leefwereld. Dat zei woensdagavond CDA-fractievoorzitter Pier Rienks.  Volgens hem is leefwereld de praktijk (wonen, werken, relaties enzovoort) maar de systeemwereld er een van plannen en projecten, beleidsdocumenten en visiestukken, van middelen en maatregelen.

Pier Rienks (CDA)

Tussen die werelden ontstaat steeds meer spanning en mensen voelen zich vervreemd van de politiek en dus ook van de gemeenteraad, waarschuwde Rienks. Miljoenen kostende woningen, zoals penthouses en villa’s, zijn volgens hem voor 99% van de Amstelveners onbereikbaar. “Het is een beeld waarin de leefwereld van mensen haaks staat op de systeemwereld. Het ondermijnt het gevoel dat het gemeentebestuur zorg heeft voor de inwoners. Het wekt de suggestie dat er andere krachten aan het werk zijn, waarbij de financiële belangen, of de belangen van een kleine groep welgestelden, de boventoon voert.”

Politie

Het systeemdenken is er de oorzaak van dat in de toekomst de politiebureaus in Amstelveen niet ’s nachts open zijn. Volgens burgemeester Poppens is dat wel te verdedigen, omdat hij nu eenmaal liever twee agenten in een auto en op straat heeft dan in bureau. Maar bij ouderen  bijvoorbeeld is er echt angst voor inbraak en onveiligheid. “Dat is hun leefwereld. We kunnen daar makkelijk over doen, of met statistieken aankomen die laten zien hoe veilig Amstelveen is. Maar dat is weer redeneren vanuit een systeem”, zei Rienks.

Jeugdzorg

Hij zag die door hem gewraakte systeemwereld ook bij de jeugdzorg. Bij onbegrijpelijke brieven bijvoorbeeld. Hij citeerde er een die iemand ontving die de zorg kreeg. De tekst luidde: ‘Wat hebben wij besloten? U komt in aanmerking voor 10033 B minus 51 bij jeugdhulp. Deze beschikking wordt gebruikt als zorgtoewijzing. Er is u een SPIC-Code toegewezen. Uw gezin krijgt een segment, profiel, 1 minus 11 en intensiteit in plaats van een product en een intensiteit. Hiermee kunt u de jeugdhulp ontvangen die uw gezin nodig heeft.’

Rienks pleitte voor minder ambtenaren, meer zichtbare zorg, geleverd door mensen voor mensen, met gebruik van praktische inzichten. Wethouder Marijn van Ballegooijen (welzijn) zei in elk geval dat alle gemeentelijke brieven worden doorlopen en taalkundig verbeterd, c.q. begrijpelijker gemaakt.

Schiphol

Hij is, in tegenstelling tot het college, geen voorstander van het bouwen van een luchthaven in zee. Volgens hem staat de toekomst van een generatie op het spel door de uitstoot van CO2, maar willen B&W Schiphol in zee leggen, zodat het nog véél verder kan groeien. “Alsof CO2 boven de Noordzee niet uitmaakt. Schiphol naar de zee dragen noem ik dat. Een onzinnig plan. Wij denken nog in een systeem waarin economische groei en werkgelegenheid alleen maar kunnen plaatsvinden bij meer vliegverkeer.”

Naar zijn mening is verder aan verhoging van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) niet te ontkomen nu zestien projecten door financiële krapte waarschijnlijk niet kunnen worden uitgevoerd.  “Het college kan zich niet én op de borst kloppen voor een lage OZB, én projecten in de pijplijn zetten die niet te betalen zijn. Dit college is kampioen solvabiliteit. Maar als dit kampioenschap de mogelijkheid om geld te lenen in de weg staat, verwordt het tot cijferfetisjisme waar geen inwoner belang bij heeft.”

1 REACTIE

  1. “ Het werkt de indruk dat er andere krachten aan het werk zijn.” Goh, het CDA zegt ook eens wat. Anders hoor en zie je ze niet. Ik ben benieuwd wanneer ze eens wat frisse wind trachten te laten waaien door deze gemeente met een volkomen vastgeroeste bestuurstraditie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.