Dankzij haar financiële beleid en positie heeft de gemeente bij 3 miljoen euro budgetoverschrijdingen in de Jeugdzorg geen pijnlijke maatregelen hoeven nemen, constateerde VVD-fractievoorzitter kees Noomen woensdag in de gemeenteraad. “In andere gemeenten moest men hierdoor bibliotheken en zwembaden sluiten.”  Bezuiniging, zoals Burgerbelangen kennelijk wenst, is volgens hem niet nodig.

Kees Noomen (VVD)

In tegenstelling tot bijvoorbeeld CDA, GroenLinks en SP, voelt de VVD niets voor verhoging van de OZB om aan geld te komen. Hij irriteerde zich aan de roep daarom.   “Vaak hebben wij het gevoel in deze gemeente dat we het meer hebben over de mensen met de laagste inkomens en daar alles goed voor willen regelen dan over de pak hem beet de andere 90%”, zei Noomen. “Het is politiek correct om op te komen voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Maar de hardwerkende middengroep heeft de crisis betaald en geen voordeel van allerlei subsidies of minimaregelingen. Zij valt vaak overal buiten. We gaan niet over inkomenspolitiek maar we zitten wel degelijk ook in de portemonnee van onze inwoners te rommelen.”

OZB

Dat Amstelveen door het Rijk werd gekort, omdat zij geen geld uit de OZB haalt, vond Noomen een perverse systematiek, die om een perverse reactie vraagt. “De VVD-fractie kan zich voorstellen dat we wel de OZB verhogen en daardoor meer krijgen vanuit het gemeentefonds. Voorwaarde is dan wel dat het surplus, bijvoorbeeld via een U-bocht middels de afvalstoffenheffing. weer wordt teruggegeven aan de inwoners en we per saldo erop vooruitgaan.”

Spagaat

Wat wonen betreft is van de coalitie volgens hem D66 is voor middelhuur, VVD voor eigen woningbezit, zit de PVDA in een spagaat en is de oppositie voor sociale woningbouw. “De VVD is er heilig van overtuigd dat een eigen woning beter is voor een ieder en voor Amstelveen. Je kan bezit opbouwen en ligt niet je hele leven aan het infuus van een woningbouwvereniging, die vaak, zoals Eigen Haard, te belazerd is om het goed te onderhouden, laat staan te investeren in duurzaamheid.”

Hij zei dat de VVD niet tegen sociale woningbouw is maar wel voor bouwen voor de regio en onder bepaalde voorwaarden. “Onze sociale huurwoningen worden grotendeels opgesoupeerd door mensen van buiten Amstelveen terwijl onze Amstelveense jongeren en verplegers agenten etc. schreeuwen om een woning in Amstelveen.”

Afval

Noomen ergert zich naar zijn zeggen aan grof vuil bij veel ondergrondse containers. “Het lijkt Amsterdam wel”, zei hij. “Blijkbaar zijn nog steeds veel inwoners of ondernemers te belazerd om naar het afvalstation te rijden.” Vandaar de motie die hij indiende om de wethouder te laten onderzoeken wat het kost

kost om heel de afvalverwerking eventueel uit te besteden. “Als het in november nog niet is opgelost, moet de afvalstoffenheffing maar omhoog. “Zodat iedereen weet wat hij extra moet betalen, omdat zijn buurman gewoon zijn afval op straat dumpt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.