Van volgend jaar af moet de gemeente € 70 duizend uittrekken voor sport- en beweegprogramma’s ten behoeve van ‘kwetsbare’ kinderen. Daartoe besloot de gemeenteraad op voorstel van coalitiepartij D66. De democraten zeggen zich zorgen te maken over de grote verschillen op het gebied van gezondheid en bewegen bij kinderen.

Chaara Saloua

Er zijn volgens hen verschillen tussen jongens en meisjes,  jongeren mét en zónder Nederlandse herkomst en tussen jongeren uit verschillende Amstelveense wijken. Onderzoek van de GGD laat zien dat 22% van de meisjes en 11% van de jongens uit Amstelveen zich niet fit en gezond voelt, zegt D66. Dertig procent van de meisjes en 21% van de jongens heeft slaapproblemen en 71% van de jongeren uit Amstelveen brengt minimaal twee uur per dag achter een beeldscherm door. Uit cijfers van de GGD blijkt ook dat 56% van de Amstelveense meisjes niet of nauwelijks sport. Bij jongens is dat percentage 36.

Ongelijkheid

D66-raadslid Saloua Chaara zegt van die cijfers te zijn geschrokken. “In Amstelveen lijkt er sprake te zijn van ongelijkheid in gezondheid,” zegt ze. “We zien grote verschillen in hoe jongens en meisjes die ervaren. Jongeren uit Amstelveen Noord-West voelen zich bijvoorbeeld beduidend gezonder en fitter dan de jeugd uit de wijk Keizer Karelpark / Groenelaan. Voor D66 is deze ongelijkheid niet acceptabel.”

Kansengelijkheid

Er moet volgens de democraten meer worden gedaan aan het stimuleren van het sport- en beweeggedrag van Amstelveense jeugd. Kinderen die regelmatig sporten zijn vrolijker en gezonder, constateert D66. “Zij kunnen beter met andere kinderen overweg, slapen en presteren beter op school en hebben een lager ziekteverzuim dan kinderen die niet / niet regelmatig sporten. Ook voor kwetsbare jeugd kan sport een positieve invloed hebben op emotionele en gedragsproblemen, hun weerbaarheid, agressieregulatie, zelfbeeld, zelfvertrouwen en talentontwikkeling. Sporten draagt bij aan kansengelijkheid voor de Amstelveense jeugd”, vindt Saloua Chaara.

Het voorstel van D66 betreft de periode tot 2022. Er is voldoende generiek aanbod om sporten voor iedereen te stimuleren, meent Chaara. Maar haar partij vroeg aandacht voor die jongens en meisjes die opgroeien in een omgeving waarin sporten minder gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld omdat de ouders niet sporten of omdat er te weinig geld is om aan sport mee te doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.