Er zijn zo langzamerhand wel genoeg hotels in Amstelveen, veelal verrezen op grond die ook voor de noodzakelijke woningbouw kon worden gebruikt. Dat zei fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) woensdag tijdens de behandeling van de Perspectiefnota door de gemeenteraad. “AVA ziet niets in de groei van verblijfsaccommodaties ten gunste van de Hotelbranche”, zei hij.

De fractie deelt kennelijk niet de zorg van o.a. Burgerbelangen en ChristenUnie over de financiële positie van Amstelveen, al betoogde wethouder Herberbert Raat dat men de kreet dat het geld tussen de plinten klotst, gemaakt door een vorige wethouder financiën, van hem nooit zal horen.

Positief

Michel Becker (AVA)

“Zelfs als het totaalbedrag aan incidentele en structurele reserves wordt ingezet voor nieuw beleid, blijft de financiële positie positief in onze ogen. Dat blijkt uit de schuldpositie van de gemeente, die een van de laagste van Nederland is. Een buffer achter de hand hebben is nodig, maar oppotten zonder doel of onduidelijke doelen op langere termijn is nutteloos,” zei Becker.

Met het doorlichten van de begroting, die B&W willen, en een bredere oud voor nieuw afweging van uitgaven stemt  AVA in. Wel moet de gemeenteraad bij deze operatie ‘aan de voorkant’  worden meegenomen, mogelijk middels een werkgroep uit de raad, zei hij.

Bij de ruzie over miljoenen met Aalsmeer gaat het volgens AVA niet alleen om ICT-kosten, die deels voor rekening van mede gebruiker Aalsmeer moeten komen, maar ook om andere kosten van gezamenlijke dienstverlening. “Het is onacceptabel dat Aalsmeer hier in gebreke blijft en wij verwachten hierin een kordaat optreden van het college.”

MKB-ZZP

Voor het MKB en de Detailhandel in het bijzonder breken zware tijden aan, ondanks het aantrekken van de economie, meent Becker. Hij doelde niet alleen op Webwinkels maar ook op de hoge huur en andere lasten.  “Voor de veiligheid en leefbaarheid in de stad is het van groot belang winkels open te houden en mede daarom lokale lasten te verminderen. Bij grote tegenslag zou voor deze ondernemers en de vele ZZP’ers  door de gemeente tijdelijk een sociaal vangnet gecreëerd moeten worden om deze weer vooruit te helpen.”

Voor de zich uitbreidende groep dementen falen soms de zorgorganisaties, constateerde Becker. “Hoe kan het bestaan dat onlangs nog 150 kilo poep uit een flat is gehaald, waar de bewoner niet in staat bleek voor zich zelf te zorgen maar niet in beeld was bij de betreffende instanties?”

Knelpunt

Grootste knelpunt in het sociaal domein is jeugdzorg met een structureel tekort van drie miljoen, constateerde Becker. Behalve leerkrachten en allerlei  verenigingen, die een bijdrage leveren om de jeugd toekomstperspectief te bieden, hebben ook ouders zelf een verantwoordelijkheid, zei hij. “Maar als ondersteuning nodig is in de vorm van jongerenwerkers zal hier budget voor vrijgemaakt moeten worden om erger, dus duurdere zorg in de toekomst te voorkomen.”

 

 

1 REACTIE

  1. Was overigens de vorige wethouder die het over tegen plinten klotsende geldstromen niet iemand van de VVD, de hr. Hellendal ?
    Wat betreft het MKB . Zou de gemeente ook niet enigszins kunnen bevorderen dat niet alleen grote winkels een kans krijgen in winkelcentra, zoals het Stadshart en Groenhof en dat ze niet eenzijdig zijn samengesteld? Het lijkt mij juist dat diversiteit van groot en klein op verschillend gebied de aantrekkelijkheid van een WC vormen . Zo gaat de wijkfunctie van kleine centra niet verloren.
    De hr. Becker zou zich eens moeten verdiepen in de geschiedenis van dat long stay hostel aan de laan der Helende Meesters. Eerst waren daar een goede 200 kleine huishoudens. Als je er nu ‘s avonds langs komt zie je hier en daar een lichtje branden . Letterlijk zonde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.