De gemeente besteedt op de Dag van het Gescheiden Kind (woensdag 26 mei) extra aandacht aan hulp aan kinderen en ouders bij een echtscheiding. Jaarlijks worden 70.000 kinderen daarmee geconfronteerd, van wie er 16.000 ernstige last hebben.

Door de gemeente is de organisatie Levvel gevraagd trainingen te verzorgen, waarvan één voor de ouders en drie voor de kinderen. Steun van hun vader en moeder tijdens een scheiding is heel belangrijk voor kinderen, zegt de gemeente.

Ook digitaal

Levvel biedt meer de cursus van twaalf bijeenkomsten Dappere Dino’s aan, waarin kinderen leren om met de scheiding om te gaan. Er zijn ook digitale ouderbijeenkomsten over de positie van ouders en het kind en wat een eerste nieuwe stap kan zijn om de situatie van het kind te verbeteren en zo negatieve gevolgen van de scheiding te beperken. Het hulpaanbod is op amstelveen.nl/scheidenmetkinderen te vinden.

Onthechting

De gemeente zegt achter de schermen ook aan het terugdringen van het aantal conflictscheidingen te werken. Met de Rechtbank van Amsterdam zijn samenwerkingsafspraken gemaakt over de omgangsbegeleiding/-bemiddeling en ouderschapsplannen, waardoor men sneller bij de juiste hulp terecht komt. Een vrijwilliger van Humanitas helpt gescheiden ouders bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling.

Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wordt er voor professionals een training ‘ouderonthechting’ georganiseerd ter bevordering van hun deskundigheid, kondigt de gemeente aan. Deelnemers daaraan leren onthechting sneller te herkennen en beter te weten welke vervolgstappen nodig zijn.

Wethouder Berkhout (Jeugd) zegt dat scheidingen van ouders voor kinderen stress opleveren, die zich op verschillende manieren kan uiten. “Slechter slapen, minder goed presteren op school en baldadig gedrag. Ze hebben extra steun nodig. Hoe doe je dat als ouder?” vraagt hij zich af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.