Wethouders Laurens Ivens van Amsterdam en Herbert Raat van Amstelveen namen donderdag gezamenlijk het boek ‘Het Amsterdamse Bos. Een geschiedenis’ in ontvangst, dat verschijnt ter gelegenheid van het 85-jarige bestaan van het Bos. Het beschrijft het ontwerp en het gebruik ervan door de jaren heen.

Het boek gebruikt het schetsontwerp van Cornelis van Eesteren en Jakoba Mulder als vertrekpunt om te beschrijven hoe de beide ontwerpers zich lieten inspireren door buitenlandse parken. In Frankrijk, Duitsland en Engeland ontdekten zij wat nog aan hun ontwerp ontbrak. Uit Engeland kopieerden zij het vrije gebruik van de grasvelden. De naaldbomen op de Heuvel doen denken aan het Schwarzwald of Beieren.

Trendsettend

Het Bos in zijn huidige vorm is nog steeds een voorbeeld voor andere ontwerpers. Delegaties uit China, Zuid-Korea, Italië en Engeland laten zich graag uitleggen hoe natuur en recreatie hand in hand gaan.

Het boek ‘Het Amsterdamse Bos – een geschiedenis’ van Sophia Dupon en Jouke van der Werf verscheen bij uitgeverij Thoth en kost €15. Het is verkrijgbaar bij alle boekhandels. De uitgave is tot stand gekomen dankzij steun van het BPD Cultuurfonds, de Vrienden van het Amsterdamse Bos en de gemeente Amstelveen. Zie voor meer informatie ook:

www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/erfgoed-week/amsterdamse-bos-boek/

https://thoth.nl/Rubrieken/Architectuur—stedenbouw/Amsterdamse-bos-een-geschiedenis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.