Met de stemmen van de fracties van Actief voor Amstelveen (AVA), SP en BVNL (Belang van Nederland) tegen heeft de gemeenteraad woensdag het voorstel van de zich onderwijspartij noemende D66 aangenomen, dat voorziet in een gala op de Dag van de Leraar (5 oktober). Het is de bedoeling dat daarmee het onderwijspersoneel in het zonnetje wordt gezet.

De tegenstemmende fracties vonden een gala niet de taak van de gemeente. Volgens raadslid Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) kan men dan wel alle hard werkende beroepsgroepen in het zonnetje zetten.

Vieren

Uiteraard stond de ook tot D66 behorende onderwijswethouder Frank Berkhout wel volmondig achter de motie.  Het geld daarvoor komt uit de restanten van het onderwijsbudget, als die er tenminste zijn. “Op deze dag vieren wij de kracht van het onderwijs en staan we stil bij hoe belangrijk leraren zijn voor de toekomst van kinderen en jongeren”,  zei D66-raadslid Saloua Chaara. Ze zei verder dat haar fractie er een traditie van heeft op de Dag van de Leraar mensen in het onderwijs in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt volgens haar wereldwijd.

Waardering

D66 dat de dag van de leraar in Amstelveen meer het karakter krijgt van een lokale feestdag, waarbij heel onderwijspersoneel in het zonnetje wordt gezet. “Goed onderwijs valt of staat bij een leraar”, zei Chaara. “Wij willen dat er elk jaar een groot feest komt voor het al het onderwijspersoneel dat in Amstelveen werkt.” Zij maakte een vergelijking met Amsterdam, waar al jaarlijks een  onderwijsgala wordt gehouden, die het feest als een ‘maatschappelijk cadeau’ ziet, een blijk van ‘waardering namens de Amstelveense samenleving voor iedereen die in het onderwijs werkt’.

De motie werd mee ingediend door de VVD, Goed voor Amstelveen, het CDA en de ChristenUnie en dus gesteund door de PvdA, GroenLinks en bbA.

2 REACTIES

 1. De dag van de vuilnisophaler, de dag van de rioleringsmedewerkers, de dag van de veiligheidsambtenaren, etc. Ze zijn allemaal belangrijk.

  Pure symboolpolitiek dit met benadeling van andere sectoren van de overheid.

  D66 is als partij lokaal en met name landelijk mede verantwoordelijk geweest voor zaken als afschaffing van de studiefinanciering (om die nu weer in te voeren), maar ook niet echt investeren in onderwijs en of allerlei rare dingen in het onderwijs. Je kan je wel onderwijspartij noemen, maar dat is zoiets als zeggen ‘we zijn voor onderwijs’. Alsof er ook maar een partij is die tegen is.

  In werkelijkheid is D66 vooral een elitaire partij die maar een richting op wenst te denken en dat ook lijkt door te voeren in het onderwijs. Wat dacht je van wat D66 doet met het Nederlands in het onderwijs (afschaffen en Engels als voertaal accepteren) of wat dacht je van D66 die de grenzen zo open stelt voor buitenlandse studenten zonder dat er adequate huisvesting is en daarmee Nederlandse studenten verdringt. Of D66 die er van onderwijs verdienmodellen van maakt in het hoger onderwijs.

  Dat is OOK ‘onderwijspartij’ D66.

 2. Als oud-onderwijzer vind ik de benaming een beetje klunzig, maar in Amsterdam is er ook zoiets ; alleen men noemde het onderwijsdag. ( of nu gala 😂 What is in a name)
  Meestal begon zo’n dag met een toespraakje van een onderwijsbobo.
  Daarna kon men naar verschillende lezingen/werkgroepen gaan waar je je van tevoren op in moest schrijven. Om 1 concreet voorbeeld te geven ( de maatschappelijk achtergrond van een kind en het schooladvies voor vo) Meestal lette men er ook op , dat een schoolteam over verschillende lezingen/werkgroepen werd verdeeld.

  Dit duurde dan tot een uur of één. Daarna een lunch en ‘s middags light amusement, iets gezamenlijks bijvoorbeeld ; het repertoire van kinderliedjes opfrissen ( kon bij mij nooit kwaad 😂)

  Dat soort dingen kun je ook doen op een onderwijsdag en het vergroot je vakkennis ook nog. Zo verenig je het aangename met het nuttige en het kan ook nooit kwaad als mensen van verschillende scholen elkaar een beetje leren kennen. In Amsterdam was het vaak 1 grote reünie.

  Ik denk dat mevr Chaara dit ook een pracht van een invulling zal vinden.
  Voor de rest letterlijk het woord “feest” . Ik denk dat onderwijskrachten ook niet zitten te wachten op een verplicht feestje. Ze hebben al genoeg poespas aan hun hoofd.

  Zonder meer tegen stemmen vind ik ook dom. Je kunt best een redelijk compromis vinden i.d. en mijn partij ( SP) heeft tegen gestemd las ik, terwijl er toch onderwijsmensen in zitten. Dan is een belletje vlug gepleegd. Ik heb niets mogen horen.
  Over andere partijen kan ik niet spreken.

  Misschien bedoelt mevr. Chaara het allemaal wel goed, maar het lijkt mij toch handig als zij voorstellen betreffende het onderwijs doet , dat ze een groepje mensen heeft uit de praktijk die dit soort zaken beter kunnen verwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.