Wie moeite heeft met zelf koken kan hulp krijgen uit de buurt via de twee jaar geleden in Amstelveen geïntroduceerde Stichting Thuisgekookt. Die koppelt de komende jaren inwoners die het nodig hebben aan buren die extra maaltijden willen klaarmaken. Men kan met haar in contact komen via Thuisgekookt.nl of 085-0608768.

Een initiatief dat de gemeente ondersteunt, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Sociaal Domein).

Redzaam

Thuiskoks en maaltijdzoekers wonen bij elkaar in de buurt, is de strategie. “Het is voor mensen die moeite hebben zeven dagen per week een gezonde maaltijd klaar te maken”, zegt Van Ballegooijen. “Zij zijn minder zelf redzaam door bijvoorbeeld een beperking of plotselinge zorg voor een partner op leeftijd.”

Matches

Stichting Thuisgekookt koppelt zulke inwoners aan iemand in de buurt die graag wat extra avondeten maakt. Samen wordt bekeken wat de beste constructie is. Meestal gaat het om één of twee keer per week. De maaltijd kan worden afgehaald of gebracht. De maaltijdzoeker betaalt alleen voor de ingrediënten. De meeste maaltijden kosten tussen de 4 en 6 euro.

Langdurige relatie

“Belangrijk onderdeel is vooral dat er een langdurige relatie ontstaat tussen de thuiskok en de afnemer”, zegt Van Ballegooijen. “Het gaat dus niet alleen om die gezonde maaltijd maar ook over betere sociale contacten in de buurt. Dat is echt heel belangrijk en kan het verschil maken voor mensen die het nodig hebben.”

In de twee jaar die de stichting in Amstelveen actief is, zijn bijna honderd Amstelveners aan elkaar verbonden. Geïnteresseerden – koks en eters- kunnen zich dus aanmelden op Thuisgekookt.nl of bellen met 085-0608768.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.