Hoewel minder dat eerder in de statische uitgave als verwachting voorspeld, is voor het eerst in dertien jaar het aantal inwoners in Amstelveen gedaald. Eerder werden er ongeveer 3,5 duizend minder verwacht, maar dat aantal bleef beperkt tot ruim 850. De gemeente neemt ook aan dat in de te bouwen huizen vooral mensen van buitenaf komen.
Op 1 januari 2021 telde de gemeente 90.830 inwoners, ruim 850 minder dan het jaar ervoor. Belangrijkste reden is dat in 2020 minder nieuwe expats naar
Amstelveen kwamen en anderen naar de thuislanden terug werden geroepen wegens de coronacrisis. Het aantal bedrijven nam wel toe, zegt de gemeente, maar de groei was minder dan in voorgaande jaren.

Het ‘traditionele’ gezin – bestaande uit man, vrouw en één of meer kinderen – is in Amstelveen in de minderheid. Alleenstaanden vormen met 39% van de huishoudens de grootste groep en ruim een kwart (27%) van de huishoudens bestaat uit een gezin met kinderen, iets meer dan gezinnen zonder kinderen (24%; Nederland: 28%). Het percentage eenoudergezinnen (7%) is al jaren stabiel en gelijk aan de rest van Nederland.

Engelstalig

Het blijkt allemaal uit Facts & Figures, de jaarlijkse statistische uitgave van de gemeente over de bevolking (leeftijdsopbouw, geboorte, sterfte en herkomst), economie, onderwijs, cultuur, sport, veiligheid en werkgelegenheid. Er is ook een Engelstalige versie beschikbaar.

Daling tijdelijk
De daling van het aantal inwoners is naar verwachting van de gemeente incidenteel. In de komende  maanden te realiseren bouwprojecten gaan volgens haar leiden tot meer woningen en een groei van het aantal inwoners. Het betekent dat inwoners vooral van elders komen en niet uit Amstelveen.

Daar wonen iets meer vrouwen dan mannen en de gemiddelde leeftijd blijkt de laatste jaren gedaald door de instroom van jonge gezinnen. De gemiddelde leeftijd in Amstelveen is nu 41,2 jaar, een jaar lager dan in Nederland (42,2). Inmiddels heeft 20% van de bevolking een niet-Nederlandse achtergrond. De Indiase gemeenschap is met ruim 4.500 personen is daarvan de grootste, gevolgd door de Japanse en Britse gemeenschap. In totaal wonen in Amstelveen 139 verschillende nationaliteiten.

 Groei bedrijven

Amstelveen heeft door haar ligging een gunstige economische uitgangspositie, zegt de gemeente. Volgens haar hebben daardoor veel (internationale) bedrijven hun weg naar Amstelveen gevonden. Zakelijke dienstverlening is er de grootste bedrijfstak.

Het aantal bedrijven groeide de afgelopen jaren tot 11.500 vestigingen met 55.500 werkzame personen, wat heel veel forensenverkeer dagelijks betekent. Tienduizenden vertrekken en ongeveer evenveel komen er in ’s morgens. Overigens groeide aantal eenmanszaken en (al dan niet tot die status gedwongen) ZZP-ers het snelst, maar door de coronapandemie bleef de bedrijfsgroei vorig jaar achter.

De bevolking van Amstelveen is relatief welvarend, constateert de gemeente. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is hoog opgeleid. In de rest van Nederland is dat 40%. Het aantal werkzame personen in Amstelveen is met 69% ook hoger dan in de rest van het land.

Facts and figures is te vinden op: https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/feiten-en-cijfers_amstelveen-in-cijfers

1 REACTIE

  1. Goh , wat raar nou! Relatief hoog inkomen en hoogopgeleid. Die kunnen de hier aanwezige huren en hypotheken nog ( met veel moeite) betalen. De rest wordt hier gewoon weggepest, alsof hele beroepsgroepen niet van belang zijn voor het draaiende houden van een maatschappij. Goed en vooruitziend beleid hoor, maar wel “marktconform” aldus Floor Gordon van D66. Over de arbeidsmarkt in de breedte zullen we het dan maar niet hebben. Echt een visie met een vooruitziende blik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.