Het zogenaamde Financieel Café bestaat drie jaar en dat werd woensdag gevierd in wijkcentrum Alleman. Door daarvoor in touw zijnde vrijwilligers, netwerkpartners, Balans (team schuldhulpverlening van de gemeente) en wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen.

Het jubileum betekent niet dat het hebben van financiële problemen niet meer een taboe is, werd vastgesteld.  Ook in Amstelveen lopen nog steeds mensen met problemen rond, omdat zij vrijwel niet kunnen rondkomen. In 2016 opende in wijkcentrum Alleman het Financieel Café XXL. Een initiatief van Particpe Amstelland en Humanitas thuisadministratie.

Gratis

Het Financieel Café XXL is er voor alle bewoners van Amstelveen die vragen hebben over geldzaken of orde willen scheppen in hun financiële situatie, zei wethouder Van Ballegooijen. “Het is een voorziening waarbij de inwoner zonder zich zonder vooraf of achteraf te hoeven registeren gratis terecht kan. Het is laagdrempelig en met goed getrainde vrijwilligers.” Bij de gesprekken is een medewerker van de gemeente aanwezig om eventuele ondersteuning te bieden. En bij het Financieel Café worden geen gegevens van de betrokkenen genoteerd en éénmalige vragen over administratie beantwoord. “Een goede laagdrempelige manier om inwoners met financiële problemen te helpen,” vindt de wethouder.

Bemiddeling

Inwoners die dat nodig hebben kunnen dus leren hun financiële administratie te ordenen, een maandbegroting te maken of eventuele schulden en betalingsachterstanden te analyseren. Ook helpen medewerkers bij het invullen van formulieren, bijvoorbeeld voor kwijtscheldingen, toeslagen en bijzondere bijstand. Ook kan het gaan om hulp bij het lezen van brieven, uitleg geven over de inhoud van brieven van instanties, bemiddeling tussen en verwijzing naar instanties, ondersteuning bij de aanvraag van een (aanvullende) bijstandsuitkering bij de gemeente of SVB.

Locaties en openingstijden: Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1, elke woensdag van 10.00-12.00 uur. Ontmoetingscentrum De Meent, Orion 3, elke dinsdag van 10.00-12.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.