Leerlingen uit de eerste klassen van de nieuwe Amity International School Amsterdam, de uit India afkomstige school in het oude Van Leergebouw aan de Amsterdamseweg,  bezochten vorige week voor het eerst de bibliotheek op het Stadsplein. Daar werd hen voorgelezen en mochten ze boeken uitzoeken. De school zet aandacht voor lezen hoog op de agenda.

Amity zegt in het nieuwe schooljaar vaker gebruik te maken van de bibliotheek. Met het schoolabonnement kunnen zij klassikaal lenen en geeft de bibliotheek advies over het optimaliseren van het leesonderwijs op de school.

Lokaal

“We vinden het belangrijk lokale initiatieven op te zoeken die passen bij het thema dat we met de kinderen behandelen”, zegt docente Sophie Davies, coördinator op de school. “Op jonge leeftijd een liefde voor lezen aanwakkeren is zo belangrijk. Ze zijn al bezig met het schrijven van eigen verhalen, geïnspireerd op verhalen die ze hebben gelezen in de bibliotheek.”

Door contact met de bibliotheek ontstaat volgens haar toegang tot nieuwe boeken en leren leerlingen de bibliotheek kennen. “We hebben ook een schoolbibliotheek, maar op deze manier leren kinderen nieuwe boeken kennen en maken ze kennis met Nederlandse teksten.”

Leesbevordering

De bibliotheek is serieus bezig met leesbevordering in de internationale stad Amstelveen, vertelt Gertrude Hoogendoorn, manager Educatie & Programmering. “Bijna 20% van de inwoners van Amstelveen komt uit een ander land. Voorlezen en daarna zelf blijven lezen is goed voor het ontwikkelen van taalvaardigheid.  Voor anderstalige kinderen is het des te belangrijker. Een goede ontwikkeling van de moedertaal kan ook het leren van het Nederlands positief beïnvloeden.” Het levert de bibliotheek ook nieuwe leden op. “Door de internationale leerlingen kennis te laten maken met onze bibliotheek, vertellen zij aan hun ouders dat ze vaker willen komen. Diezelfde dag zijn er nog gezinnen langs geweest om een gratis lidmaatschap aan te vragen.”

1 COMMENT

  1. Een heel goed initiatief van deze school, maar helaas niet haalbaar voor elke basisschool in onze gemeente, aangezien de bibliotheken in Westwijk en Stadshart te ver weg liggen. Hier ziet men dat het belang van een bibliotheek en goed onderwijs hand in hand gaan . De meeste ouders van deze kinderen zullen daar ook wel voor zorgen, maar geldt dit ook ook voor de wat zwakkere maatschappelijke buurten zoals het Keizer Karelpark en de Groenelaan? Ik meen dat de wethouder van onderwijs daar een schone taak heeft. Dit kan hij niet aan de bewoners overlaten, want zij beschikken niet over de achtergrond waar zij inzien dat dit van belang is of het is gewoon te veel moeite. Een ouder uit Waardhuizen gaat niet naar Westwijk of het Stadshart om enkel met zijn kind wat boekjes te ruilen en dat project van zwerfboeken is heel sympathiek maar echt toch te kleinschalig.
    Is er een oplossing? Zeker wel!
    Een bibliotheekbus die bij scholenclusters in Amstelveen steeds met een wisselende collectie een dag(deel) gaat staan. Dit kon ook met het project over regionale geschiedenis gedurende WO 2 gedraaid door de hr. Edu Dumasy.
    Ik denk dat vele basisscholen zoiets zullen toejuichen en misschien zelfs bereid zijn om er wat van hun budget van opzij te zetten. Zeker omdat de echte lezertjes de beschikbare boeken in een schoolbibliotheek al snel uit hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.