Vrijdag (18 juni) start de gemeentelijke bestrijding van de eikenprocessierups waarvan de brandharen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken, tot september. De eerste meldingen van bewoners over locaties van nesten komen bij de gemeente binnen.

Een aannemer loopt die na en zuigt de nesten weg. Locaties waar vorig jaar nesten zijn gevonden, worden ook gecheckt.

Melden

De nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van takken van eiken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Amstelveners die een nest van een eikenprocessierups zien, kunnen dit melden via www.amstelveen.nl/fixi of met de Fixi-app. Telefonisch melden via (020) 540 49 11 kan ook. De app is te downloaden in de App Store of Play Store. Eikenprocessierupsnesten in eiken in het Amsterdamse Bos kunnen bij de gemeente Amsterdam worden gemeld: zie www.amsterdam.nl/eikenprocessierups

Natuurlijke bestrijding

De gemeente plaatste eerder veertig nieuwe nestkasten voor vogels op plekken waar veel eikenprocessierupsen voorkomen. Natuurlijke vijanden van de rups – zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever – eten de rups graag en hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om die te ontdoen van zijn brandharen. In totaal hangen er nu 375 gemeentelijke mezenkasten in Amstelveen. Daarnaast plantte de gemeente in het najaar van 2019 650.000 bloembollen om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten.

Info op website

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op amstelveen.nl/eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.