Het wegens corona ontstane gedoogbeleid van de gemeente ten aanzien van de uitbreiding van terrassen bij horecabedrijven wordt verlengd tot volgend jaar 1 april. Het leverde onder meer een mammoetterras op het Stadsplein op, over de fontein die werd afgesloten. Ook krijgen bedrijven gemeentelijke subsidie voor terrasverwarming in de koudere maanden.

Dat terras (foto) ligt onder meer voor Day Food, waarvan de eigenaar voorzitter is van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amstelland.

Aangenamer

Volgens wethouder Floor Gordon van Economische Zaken geeft die uitbreiding meer ruimte aan horecaondernemers om de verliezen door het Coronajaar te compenseren. Om het verblijf op een terras te veraangenamen in deze koelere periode, besloten B&W tot een subsidieregeling voor Duurzame Terrasverwarming.

Gordon zegt dat het gemeentebestuur zich hard wil maken voor de Amstelveense ondernemers in door Corona getroffen bedrijfstakken. “Met het verruimen van terrassen kunnen horecaondernemers de exploitatie verbeteren en omzet vergroten als onderdeel ons herstelpakket. Tegelijkertijd ondersteunen we hen bij het verduurzamen van hun terras door de kosten voor aanschaf of huur van terrasverwarming met 50% te subsidiëren.” Zij denkt daarbij aan de aanschaf van elektrische heaters, van dekentjes en verwarmde kussen.

Richtlijnen
Opnieuw een gedoogbeleid dus, met de richtlijnen voor verruiming terrassen. Horecaondernemers die in het bezit zijn van een terrasvergunning mogen op basis van dat beleid hun terras vergroten en volgens de richtlijnen. Voorwaarde is wel dat ze daarvan melding doen (of dat in de coronaperiode al deden) bij de gemeente. Horecaondernemers die geen terrasvergunning hebben en denken dat ze wel de mogelijkheid hebben binnen de gedoogregeling te vallen kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket.

Subsidie

De gemeente heeft dus een subsidieregeling vastgesteld voor verduurzaming terrasverwarming. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf of huur van elektrische heaters, dekens of elektrische kussens. De maximale subsidie bedraagt €1500 voor de aanschaf of €750 voor huur. Per half oktober kan de subsidie aangevraagd worden via een digitaal subsidieformulier op www.amstelveen.nl.

Horecaondernemers die voor die tijd een melding willen doen of een vraag hebben kunnen contact opnemen met het Ondernemersloket via ondernemersloket@amstelveen.nl

13 REACTIES

 1. Wat tegenwoordig een zuinige terrasverwarmer heet te zijn, verbruikt nog steeds duizenden kilowattuur per lamp per jaar. Ik begrijp best dat je (horeca)ondernemers onder de noemer van corona-aanpassingen subsidie wil geven, maar noem dit in vredesnaam niet duurzaam. Want dat is het allesbehalve.

  • Ook zit ik mij af te vragen of dat tijdelijke gedoogbeleid niet omgezet wordt in een permanente vergunning. Niet dat ik daar bezwaar tegen zou hebben, maar ik vind dan wel dat die energieslurpende lampen een heel belangrijke rol dienen te spelen, want CeeBee heeft gewoon een punt hier.

 2. Vraagt dan waarlijk niemand zich af hoe het mogelijk is dat brutale horeca ondernemers gewoon weg een fontein platform, die heel veel geld heeft gekost, domweg blokkeren en in beslag nemen met hun buiten wettelijke actie?
  Zal wel te maken hebben met het feit dat de horeca oververtegenwoordigd is in de gemeenteraad.

  • Hoe komt u daar nu bij dat de horeca oververtegenwoordigd is in de raad? 😂😂 Ik vond het ook al heel toevallig als ik zo de namen bekijk van gelegenheden die al toezeggingen hebben gekregen uit dat Coronaherstelfonds. Wie kwamen al langs? De AnnA, de Naeckte Brouwers, omdat zij last hebben gehad van Corona maar ook omdat zij last hebben van de verbouwing van die snelweg, terwijl dat laatste al bekend was voordat zij ueberhaupt in de Annakerk gingen zitten. Maw die toekenning is een smoes om bepaalde horecaondernemingen te bevoordelen en ook juist die waarbij de lijntjes met het stadhuis of de VVD&D66 erg kort zijn.
   De lijst met vreemde projecten ,subsidies , maatregelen, waarvan bepaalde mensen die dichtbij het vuur zitten, wordt langer en langer en steeds komen dezelfde namen boven drijven.

 3. Die fontein was op zichzelf erg mooi en leuk, maar het supersonische gegil en gekrijs mis ik niet. Wat dat betreft kan je beter een lastig klimtoestel voor je huis hebben. De kinderen zijn druk met klauteren en daar heeft iedereen plezier van en niemand last.

  Dat gezellige terras is een goede vervanging mits die muur van goedkope pellets wordt vervangen door dezelfde terrasafscheiding als de andere, ’s avonds met verlichting.

  • @app. Aha, dus als het jou uitkomt heb je er niets op tegen dat er NIET gehandhaafd wordt op het stadsplein. Volgens mij zak je nu door het ijs.

 4. Wat bedoel je, Olaf? Dat scooter-, alcohol-, rook-, geluidshinder-, skateboard- en afvalverbod niet worden gehandhaafd, is een tragisch feit, maar over welk verbod heb jij het?

  De gemeente heeft de horeca vergunning verleend om hun terrassen uit te breiden en dat gun ik ze van harte. Zij maken er op passende wijze gebruik van en voorzover ik weet heeft niemand daar last van.

  Het gegil en gekrijs bij de fontein was erg hinderlijk. Niets is leuker dan het geluid van spelende kinderen maar ook zij moeten rekening houden met anderen.

  • Ik heb het woord verbod helemaal niet genoemd!
   Dulden/gedogen betekent dat iets wat onrechtmatig is (tijdelijk) wordt toegestaan. Wellicht in dit geval terecht vanwege corona, hoewel je daar ook anders tegen aan kunt kijken. Maar het verlengen van een zogenaamd “gedoog beleid”, terwijl alle corona maatregelen juist worden afgebouwd (inclusief de financiele ondersteuning), verbaast mij in hoge mate.
   Ik kan mij toch niet voorstellen dat dit gebeurt omdat jij last hebt van gegil en gekrijs van kinderen die dankbaar gebruik maakten van deze speel fontein. Zoals eerder aangegeven zal dit dus wel te maken hebben met het feit dat de horeca oververtegenwoordigd is (met name in de coalitie patijen) in de gemeenteraad.

  • App wil dat 6 jarigen heel rustig spelen. Ik heb geen kleinkinderen, maar iedereen weet dat kinderen die buiten spelen gillen en krijsen. Dat is des kinds. Je kunt dat gewoon niet aan ze vragen.
   Overigens vind ik het wel vreemd, dat die openbare fontein zo maar even aan het oog onttrokken kan worden terwille van een paar horeca-ondernemers.

  • Van Dale geeft aan: gedogen is onder bepaalde omstandigheden toelaten wat wettelijk verboden is. Zeg maar net als bij dat scooter-, alcohol-, rook-, geluidshinder-, skateboard- en afvalverbod op het stadsplein.
   Helder genoeg nu? Ik hoop het want ik ga geen verdere discussie meer met jou aan onder dit artikel.

 5. Als er een vergunning is verleend, is er geen sprake van gedogen en al helemaal niet van ‘brutale horeca ondernemers [die] gewoonweg een fontein platform, die heel veel geld heeft gekost, domweg blokkeren en in beslag nemen met hun buiten wettelijke actie’. In dit geval doen zij iets wat mag en dus niet (meer) verboden is en wat volgens velen zelfs gewenst is.

  Ik hoop alleen dat die lelijke terrasafscheiding wordt vervangen, zodat je van en naar het terras kunt kijken. Dat is voor iedereen nóg gezelliger.

 6. @Framing Frank, ik wil helemaal niet dat kinderen heel rustig spelen, want – zoals ik schreef – het geluid van spelende kinderen is juist leuk.

  Er zijn echter altijd een paar meisjes bij die snerpend hoog kunnen gillen. Dat doen zij niet omdat zij meer lol hebben dan de anderen, maar omdat zij het kúnnen. Kijk maar: Zij staan vaak juist aan de zijkant terwijl de andere kinderen te druk aan het spelen zijn om zo hard te willen en kunnen gillen.

  Als ouders tegen die krijsers zouden zeggen dat zij rekening moeten houden met de omwonenden hebben zij heus niet minder plezier.

  Het Stadsplein is behalve een speelplein ook een echoput. Dat is een ongelukkige combinatie. Wij wonen hier verder heerlijk en wij gaan hier dus niet weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.