Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) komt met 7,3 miljoen euro extra om noodlijdende Nederlandse jeugd- en jongerenorganisaties te ondersteunen. Dat meldden minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

Het besluit tot extra budget volgt op een motie van juli, waarin de Tweede Kamer de regering opriep samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een oplossing te komen voor organisaties voor het Nederlandse jeugd- en jongerenwerk die in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronamaatregelen.

Gekelderd

Sinds de start van de lockdown lopen jeugd- en jongerenorganisaties namelijk veel inkomsten mis. Kinderfeestjes, dagbesteding en zomerkampen zijn bijna allemaal afgelast. Bezoekersaantallen, clubhuisverhuur en horecaopbrengsten zijn gekelderd. “Gelukkig hebben vrijwilligers van veel jeugdorganisaties vanaf het begin van de lockdown digitaal allerlei activiteiten aangeboden aan hun leden en andere kinderen en jongeren en gezorgd dat kinderen elkaar digitaal konden ontmoeten,” zegt directeur Fedde Boersma van Scouting Nederland.

Moeite waard

Maar het heeft wel lang geduurd en de organisaties hebben veel moeten doen om het extra geld los te peuteren, vindt bestuurder Dave Ensberg-Kleijkers van de NUSO, de branchevereniging voor speeltuinen. “Maar dat was de moeite meer dan waard. Volgens hem staat vijf procent van de speeltuinen  op het punt om failliet te gaan. “Dat moeten we in het belang van huidige en toekomstige generaties kinderen voorkomen. Daarom hebben we samen met andere jeugd- en jongerenorganisaties een petitie opgezet en het resultaat daarvan overhandigd aan zowel de Tweede Kamer als aan de VNG. Dit extra budget is daarvan het directe resultaat. ”

VNG

Via een petitie had NUSO ingezet op minimaal 6,5 miljoen. Het bedrag van 7,3 miljoen gaat over de periode vanaf het begin van de coronamaatregelen tot 1 juni. NUSO / Jantje Beton en Scouting Nederland zullen de komende tijd met de VNG in gesprek blijven om te bekijken wat de geleden schade na 1 juni is geweest. De uitgifte van het bedrag zal via de VNG en de gemeenten gaan.

Volgens Fedde Boersma werd de laatste maanden duidelijk hoe belangrijk samen spelen en ontmoeten voor kinderen en jongeren is. “Het virus zelf trof hen minder maar juist de coronamaatregelen hadden grote impact.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.