De voormalige school aan de Van Weerden Poelmanlaan 4, waarin tegenwoordig ateliers van beeldend kunstenaars zijn gevestigd, is als âwinnaarâ uit de bus gekomen op het tijdelijke Meldpunt Monumenten. Daar konden mensen âparelsâ melden die blijkbaar de gemeente niet opvallen maar volgens inwoners wel een monumentale status verdienen en bewaard moeten blijven.
Het meldpunt werd ingesteld toen wijkbewoners plotseling ten strijde trokken om de voormalige âkleine sjoelâ aan Randwijcklaan te redden, waar de eigenaar een villa wilde bouwen en het bestaande gebouwtje slopen. De gemeente kocht dat toen voor een miljoen euro. Volgens wethouder Herbert Raat, die zich de laatste jaren heeft ingespannen om veel historie van Amstelveen te redden, is de gemeente in het verleden uiterst onzorgvuldig met cultureel en historisch erfgoed omgesprongen.
72 meldingen
De gemeente vroeg inwoners welke gebouwen of objecten zij graag als monument willen aanwijzen. Er kwamen 72 meldingen binnen, waaronder veel woonhuizen en winkels, waarvan de gemeente de adressen niet bekend wil maken uit privacy-overwegingen. Het meldpunt is op verzoek van de gemeenteraad eind juni opgezet. Tot en met half november konden Amstelveners aangeven welke parels zij willen behouden voor de toekomst. â âHet historisch besef leeft in Amstelveen en dat is mooi,â zegt Raat.
Museumtram
Amstelveen telt op dit moment 128 gemeentelijke monumenten, 28 rijksmonumenten en één provinciaal monument. Volgens de inzenders zijn er in ieder geval nog 36 andere gebouwen en objecten binnen de stadsgrenzen die een monumentenstatus verdienen. Behalve de woonhuizen, winkel- en kantoorpanden, die de gemeente geheim wil houden, behoren daartoe ook het tracé van de Museumtramlijn, de starthuisjes aan de Bosbaan en een kiosk in het Amsterdamse Bos.
De Vereniging Historisch Amstelveen heeft zich inmiddels over de lijst gebogen en komt binnenkort met een aanbevelingslijst. Daarna stelt de onafhankelijke Erfgoedcommissie van de stichting Mooi Noord-Holland hieruit een lijst samen van monumentwaardige gebouwen of objecten. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan het college.
Feest
Het succes van het meldpunt wordt begin volgend jaar gevierd in het oude schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan, op een nog te bepalen datum. Tien inzenders maken kans op het boek âDe monumenten van Amstelveenâ. De winnaars worden tijdens de bijeenkomst bekendgemaakt.
Intussen zijn de plannen rond het âwinnendeâ pand wel veranderd. Op de plaats van de oude school, zouden woningen komen. Voor de kunstenaars zou dan op een industrieterrein in zuidelijk Amstelveen een zogenoemde Art Factory komen. De kunstenaars kwamen daartegen in verzet, zeiden in een raadscommissie dat zij zelf een pand voor ateliers zouden bouwen, maar daar is nooit meer wat van vernomen. âWij zijn nu niet meer van plan op de plaats van de oude school woningen te gaan bouwenâ, zegt wethouder Raat. âIk ben er althans geen voorstander van. Een stad is veel meer dan woningen alleen.â
Annakerk
Wat hen betreft houdt het pand de bestemming cultuur. Met de grote zaal op de begane grond, waar enkele exposities werden gehouden, is volgens hem na een opknapbeurt van het gebouw veel meer te doen.
âWe hebben in het verleden veel te snel gesloopt. Je moet kijken hoe panden desnoods anders kunnen worden gebruikt. Kijk naar de Annakerk, die nu een toonaangevend ontmoetingscentrum en proeflokaal is geworden.â