Hoewel er de laatste jaren door diverse fracties over is geklaagd, claimt de fractie van Actief voor Amstelveen (AVA) nu dat er eindelijk wat aan de penibele situatie op dat gebied gaat gebeuren, doordat zij aan de bel trok. In een vergadering van een raadscommissie zegde wethouder Marijn van Ballegooijen toe dat er volgend jaar een nieuw plan voor WMO-beleid komt, waarin omstandig aandacht aan thuishulp wordt geschonken.

Jacqueline Hocker

WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Volgens raadslid Jacqueline Höcker van AVA kreeg de lokale partij veel klachten via Facebook, telefoontjes en persoonlijke gesprekken over de thuishulp.

Thuishulp komt niet

“In sommige gevallen kwam de thuishulp gewoon niet, afspraken worden niet nagekomen, mensen mogen niet zelf nadenken over wat wel of niet nodig is en nog veel meer”, zegt Höcker. Met die klachten werd volgens haar weinig tot niets gedaan door de thuishulp aanbieder en de gemeente. Hun gedrag lijkt op het afschuiven van verantwoordelijkheid, zegt ze.

Niet behandeld

Daarom heeft de fractie een gesprek met de wethouder gevoerd om nog eens de puntjes op de i te zetten.  In 2018 kwamen meer dan honderd klachten over thuishulp bij de thuishulporganisaties en de gemeente binnen. AVA spreekt van een ongehoord hoog percentage. “Misschien is niet elke klacht terecht, dat is afhankelijk van de situatie en de omstandigheden, maar hij moet wel serieus worden genomen en op korte termijn behandeld. En daar schortte het aan.”

Monitoren

Volgens AVA hebben nu thuishulporganisaties en gemeente beterschap beloofd en klachten onmiddellijk in behandeling te nemen. “Daarbij gaat de gemeente gaat dat specifiek monitoren.”

Zoals overal in het land worden de problemen volgens AVA goeddeels veroorzaakt door slechte afspraken met de thuishulporganisaties over de te leveren kwaliteit en wordt er onvoldoende op toegezien dat de thuishulpen goed kunnen communiceren met de cliënten en voldoende sociale vaardigheden bezitten. Actief voor Amstelveen wil dat er meer training en screening komt voor de thuishulpen.

 

1 REACTIE

  1. Waarom claimt weer 1 partij dat ze dit voor elkaar heeft gekregen , terwijl er diverse politieke partijen ieder op zijn manier over deze gang van zaken geklaagd hebben. Wordt het niet eens tijd dat als men iets voor elkaar krijgt men een gezamenlijke verklaring uitgeeft. Dit is zo van elkaar vliegen afvangen, terwijl op dit punt het doel hetzelfde was.
    Ik hoop echt dat dit beter gaat, want vele jaren geleden ben ik er ook eens een korte tijd van afhankelijk geweest en toen ging er al van alles mis, omtrent afspraken .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.