De PvdA lijkt terug te keren naar het voormalige breekpunt met de VVD en sloot zich daardoor zelf buiten acht jaar geleden buiten een coalitie. Zij wilde goedkope en de VVD, grootste fractie in Amstelveen, dure. In de sociale huurwoningen woonden teveel scheefwoners en die moesten even doorstromen naar duurdere woningen, die er overigens in de voor hen betaalbare prijsklasse niet waren. Na een draai van 180 graden, waardoor de sociaal democraten ook het doorstromen bejubelden, kwam de PvdA weer in de coalitie.

Arnout van den Bosch

Dat leek nu niet weer te gebeuren, omdat de VVD en D66 alleen in zee leken te gaan met Burgerbelangen Amstelveen (bbA), terwijl de PvdA wel in de vorige had gezeten. Coalitie klaar, alleen PvdA er uit. Maar toen gebeurde er iets met de poppetjes. Peter Bot van bbA haakte om gezondheidsredenen af als wethouder en diens opvolger, fractievoorzitter Ruud Kootker, was voor de twee anderen onacceptabel. Als gevolg dáárvan kwam de eerst uitgekotste PvdA toch weer in het vizier. En die kon dus, gezien de situatie, een wat hardere toon aanslaan. Vooral op woongebied. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch maakt zich daarover drukker en is duidelijker dan het geluid dat laatste jaren uit die fractie is gehoord als het om wonen gaat.

Olietanker

“De olietanker draait de goede kant op”, meent hij, doelend op de woningmarkt en daarbij

Rob Ellermeijer

geholpen door wethouder Rob Ellermeijer van de VVD, die kennelijk ook oog heeft voor de enorm lange wachtlijsten van mensen die schreeuwen om een goedkope woning. De nieuwe coalitie (VVD, D66 en PvdA dus) maakt er meer dan vorige werk van, constateert Van den Bosch. “Het is frustrerend te zien dat er nog steeds projecten worden opgestart voor de bouw van dure woningen”, zegt hij. Toch zijn volgens hem de vooruitzichten goed. “De ontwikkeling van woningen is een olietanker die zich niet snel laat bijsturen, maar hij komt nu echt in beweging,” zegt hij.

Anders

Tijdens de crisis was de gemeente blij met ieder huis dat er gebouwd kon worden, projecten kwamen bijna niet van de grond en alleen dure waren nog haalbaar, redeneert Van den Bosch. Alleen dure projecten waren nog haalbaar. Maar dat ligt nu een beetje anders, als gevolg van het economische herstel. Maar men zit nog wel met een erfenis van tijdens de crisis gestarte bouwprojecten voor dure woningen. “Daarover zijn door de Gemeente met ontwikkelaars vaak al bindende afspraken gemaakt, waar we nu niet meer van af kunnen. Hoe verder een project al is, hoe minder er nog aan veranderd kan worden.”

Commissie

In het coalitieakkoord staat dat de gemeente inzet op ‘betaalbare woningen’ in vooral het (lage) middeldure segment tussen de € 710 en € 900 per maand. In dat segment is de nood het hoogst, geeft Van den Bosch toe. Verder is – volgens hem na jaren van verkoop – vastgelegd dat het aantal sociale huurwoningen gelijk moet blijven. Het houdt in dat wat er uit vliegt door verkoop moet worden gecompenseerd door nieuwbouw. Van den Bosch: “Doordat projecten in verschillende stadia van ontwikkeling zijn, zie je nu een mix van dure en goedkope. Maar de verhouding tussen duur en goedkoop wordt langzaam beter.”

Volgens het PvdA-raadslid was in de dinsdag (27 november) gehouden vergadering van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur dat duidelijk te zien.

Enerzijds kwam daar een ‘oud’ villaproject als Zonnestein 64-66 aan bod, dat volgens Van den Bosch de gemeente nooit meer op die manier zouden starten, en anderzijds het nieuwere project Biesbosch 225, waar met meer dan 75% middeldure (900 – 1100 Euro per maand) appartementen komen. “Elfhonderd euro, buiten de servicekosten, veel geld, geeft hij toe. “Maar het gaat de goede kant op. We moeten nu doorpakken: in de volgende projecten moet (nog) meer woonruimte in de prijsklasse tussen 710 en 900 Euro per maand gerealiseerd worden. Dat is wat we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Afspraak is afspraak. De PvdA is er van overtuigd dat we zo, samen met de andere partijen in de coalitie, echt wat voor elkaar gaan krijgen op de woningmarkt.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.