Amstelveen mag dan in veel opzichten een aantrekkelijke woonplaats zijn en als zodanig in de top van de atlas voor gemeenten eindigen, cultureel blijft het achter. Dat zei cultuurwethouder Herbert Raat woensdag tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving, die Amstelveen een culturele ‘middenmoter’ noemde.  Er is wel veel aanbod op dat gebied, maar er moet meer kunst in de openbare ruimte en de wijken komen, zeiden diverse partijen.  Wat cultuur betreft staat Amstelveen on de 27ste plaats van de 50 grootste gemeenten van het land.

Herbert Raat

“Er is nog een wereld te winnen”, zei Raat. In zekere zin bestreed hij de indruk die GroenLinks-raadslid Ilika Polderman had dat cultuur in Amstelveen alleen of primair uit economische waarde wordt beoordeeld. Maar hij streeft wel naar méér te doen met het voor cultuur beschikbare geld, door een effectievere bedrijfsvoering. In dat verband stelde hij de fusie van Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Muziekschool tot Plaform C ten voorbeeld. In één organisatie heeft men bijvoorbeeld maar één boekhouder nodig en kan bijvoorbeeld de horeca worden gecombineerd, betoogde hij.

Kinderen

Overigens wil GroenLinks meer mensen in aanraking brengen met cultuur, onder meer door de mogelijkheden daartoe voor houders van de Amstelveenpas (een kortingspas voor minima) te verruimen. Vooral kinderen moeten volgens de commissie – en ook volgens de wethouder – meer bij cultuur worden betrokken.

Er loopt intussen een onderzoek van de bioscoopketen Pathé naar de mogelijkheden voor een vestiging in Amstelveen, die trouwens consequenties voor de cultuurstrip aan het Stadsplein zou hebben. Wat Raat betreft, meldt Pathé snel of dat bedrijf wel of niet een bios in de gemeente wil. Eind maart is er een uitgangspunt klaar. “We gaan niet twee of drie jaar praten en wachten”, zei Raat.

Over de balk

Cultuur moet er zijn voor rijk en arm, jong en oud

Ilika Polderman

enzovoort. Voor iedereen, was hij met de commissie eens. “Het kan beter. Wij willen niet economie met cultuur verwarren, maar ook niet onnodig geld over de balk gooien. Veel kan in de cultuursector bedrijfsmatiger.”

Dat lijkt wel tot een bezuiniging op dat terrein te leiden, constateerden diverse fracties. Er wordt minder automatisch gesubsidieerd. Maar in het uitvoeringsprogramma bij de begroting noemen B&W eigenlijk alleen het Cobra Museum en P60, constateerde Harmen van der Steenhoven van D66. Hij pleitte donderdag in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen voor een bredere aanpak.

Raat vindt verder dat culturele instellingen zich meer moeten richten op inwoners en lokale kunstenaars. Ook pleit hij voor samenwerking tussen de Musea Cobra en Jan van der Togt.

 

2 REACTIES

  1. En voor de rest denk ik nog steeds dat het focussen op Amstelveners financieel gezien geen zoden aan de dijk zet. Niet voor Museum Jan van der Togt en al helemaal niet voor het Cobra Museum. Dan moet er nog steeds veel geld bij.

    • Ja CeeBee bij sommige kunstvormen zal altijd geld moeten, maar ik ben het met je eens dat het bij Cobra de spuigaten is uitgelopen. En enkel focussen op de gemiddelde culturele interesse van de Amstelvener wordt natuurlijk ook erg moeilijk, want dat gaat niet verder als de Zigeunerin met blote borst jongetje met traan.
      Waarom niet gewoon depandance worden van het Stedelijk?
      Van der Togt is een stichting. Officieel heeft de gemeente daar niets mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.