Omdat overheden steeds meer digitaal te werk gaan, opende wethouder Marijn van Ballegooijen dinsdag een informatiepunt daarover bij de Bibliotheek aan het Stadsplein. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kan men terecht met vragen.

Zorgtoeslag aanvragen, werk zoeken, een rijbewijs verlengen, je inkomstenbelasting aangeven. Steeds meer gaat ook bij de gemeente online. Daarvoor moet men kunnen omgaan met een computer of smartphone en is een DigiD nodig. Naar schatting vinden viermiljoen volwassenen in Nederland dat lastig. Om die reden start dus de Bibliotheek Amstelland het Informatiepunt Digitale Overheid.

Wegwijs

Bibliotheken zijn deze samenwerking gestart met uitvoeringsorganisaties van de overheid. Zij willen dat inwoners dichtbij huis geholpen worden met hun digitale vragen. Directeur Daphne Janson van de Bibliotheek Amstelland: “Onze medewerkers weten de weg op de websites van de overheid. Bij specifieke vragen verbinden we met de juiste persoon bij organisaties in de buurt, zoals Participe, Taalhuis, Humanitas of Werkplein AA. Of men kan kiezen voor een computercursus.”

Moeite

De gemeente zegt blij te zijn met dit initiatief. “In Amstelveen hebben 15.000 inwoners moeite met de digitale overheid”, zegt Van Ballegooien, die er op wijst dat het infopunt een neutrale plek is. Men kan er bijvoorbeeld terecht met vragen zijn over Coronacheckapp, DigiD en belastingzaken. Maar ook over de gemeente. Een afspraak maken mag in de bieb, maar hoeft niet.

Wie meer wil weten over het Informatiepunt kan bellen naar 020-6414126 of een kijkje nemen op www.debibliotheekamstelland.nl/ido.

1 REACTIE

  1. Het gemeentehuis staat niet alleen op de verkeerde plek maar is ook te groot voor het gebruik dat ervan in de digitale toekomst zal worden gemaakt. Dus: verkassen en verkopen tbv een waarlijk publieke functie zodat veel meer mensen dan nu plezier kunnen hebben van die schitterende locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.