
De Rooms Katholieke en de Protestantse Kerk willen dat er een structurele oplossing komt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers, die nu als actiegroep โWe are hereโ een kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan hebben gekraakt. De gemeente is het daar niet mee eens, liet zij in een brief aan beide weten.
In een onder meer door ยดstadsdomineeยด Werner Pieterse, auteur en vaste columnist van talkshow BV Amstelveen, ondertekende brief maakt de lokale Protestantse Kerk (PKN) bezwaar tegen de aanpak door B&W.ย Dat wethouder en locoburgemeester Herbert Raat tegen media heeft gezegd de actie van der krakers niet te willen, is volgens de Kerk toe kort door de bocht. Zij worden vaak als รฉรฉn groep neergezet, maar de kerk verzet zich tegen wat zij noemt โte gemakkelijke veralgemeniseringen en kwalificatiesโ.ย Dat is gebaseerd, zegt zij, op de christelijke traditie van geloof in โuniciteit en waardigheid van ieder mens als beeld van God.โ
Oplossing
Oordeel over oorzaak en schuld van de situatie past medemensen en ook de overheid niet, zeggen Pieterse c.s. Er kunnen wel mensen met ontoelaatbaar gedrag tussen zitten, maar uitblijven van een โbevredigende lange termijn oplossingโ maakt dat wie geen wettige middelen van bestaan heeft terugvalt op onwettige, zegt plaatselijke PKN.
Volgens haar moet het rijke, zich graag als internationale en groene stad presenterende Amstelveen, zich niet in die positie willen handhaven door uitsluiting van mensen die minder geluk in het leven hebben. โDe materiรซle en immateriรซle rijkdom van Amstelveen schept juist een verantwoordelijkheid om mee te werken aan een oplossing voor kwetsbare mensen die een beroep op ons doenโ, staat er in de brief.
Wettige middelen
De kerk zegt wel โvragenโ te hebben bij de kraakactie op zichzelf, maar voor de mensen in de actiegroep os de situatie nu eenmaal zwaarder dan voor verontruste burgers in de stad. ย Het stadsbestuur moet samen met omliggende gemeenten meewerken aan een structurele oplossing en het verstrekken van wettige middelen voor een menswaardig bestaan van de krakers, vindt zij.
GroenLinks stelde eerder voor uit humanitaire overwegingen de destijds voor vluchtelingen bedoelde noodopvang in Kronenburg voor dat doel beschikbaar te stellen. De Caritas van de RK parochie Amstelland schrijft B&W al enkele maanden contact te hebben met โWe are hereโ ย en elke twee weken boodschappen te doen voor en met een deel van deze groep, financieel gedragen door de rooms katholieke kerken. ย Na al in Amsterdam รฉรฉn van de kraakpanden te hebben bezocht, ontving Caritas in een kerkelijke bijeenkomst in Amstelveen leden van de actiegroep. ย Volgens de rooms katholieke parochie bestaat die uit mensen die niets meer hebben.
Eten
โVerschillende mensen van deze groep kunnen niet terug naar hun land van herkomst. Bij anderen ligt dat iets ingewikkelder. Maar samen houden ze het vol. Op de verschillende plekken in Amsterdam waar ze tot nu toe gewoond hebben, is de groep โWe are hereโ vaak gesteund door mensen uit de buurt die vaak spontaan eten kwamen langs brengenโ, staat in een brief aan B&W. Daarin wordt er ook melding van ย gemaakt dat onder meer kerkelijke mensen met het lot van de asielzoekers zijn begaan.
โWij willen vanuit de kerken niet goedkeuren dat deze groep panden kraakt. Wat we willen is aandacht vragen voor deze kwetsbare groep mensen en een oproep aan u als gemeentebestuur om de ogen niet te sluiten voor de erbarmelijke omstandigheden waarin deze mensen verkeren en de uitzichtloosheid en onzekerheid wat betreft hun toekomst.โ
Zonder toekomst
De rooms katholieke parochie roept het college op niet de andere kant op te kijken, โzodat ze als onzichtbare mensen deel gaan uitmaken van onze samenleving, zonder geld, zonder papieren, zonder toekomst.โ
RK Amstelland zegt zich verbonden te weten met de Protestantse Gemeente Amstelveen โ Buitenveldert en vraagt net als zij een meer structurele oplossing voor de uitgeprocedeerde asielzoekers, zodat die โwettige middelen van bestaan kunnen krijgenโ. Daar lijken B&W weinig voor te voelen. Zij hebben de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) gevraagd medewerkers naar het kraakpand te sturen. Die hebben woensdag met vertegenwoordigers van de We Are Here-groep gesproken.
Schouw
โIn dit overleg heeft de DT&V een toelichting gegeven op de ondersteuning die zij de krakers kan bieden bij vertrek uit Nederlandโ, schrijft Raat aan de gemeenteraad. ย Volgende week praten DT&V en krakers opnieuw met elkaar. Overigens ontvingen de krakers een aanschrijving om het pand te verlaten. Het is niet duidelijk of krakers daartegen beroep aantekenen bij de rechtbank.
Volgens de brief aan de gemeenteraad is donderdag door gemeenteambtenaren, brandweer en politie een schouw uitgevoerd in het pand. Aan de eigenaar van het gebouw heeft de gemeente geadviseerd naast de aangifte op grond van de anti kraakwet ook een civiele procedure te starten. Overigens heeft Raat tegen de gemeenteraad gezegd dat voor eten voor krakers kan worden gezorgd van gemeentewege, als dat nodig is. Maar hij ziet geen toekomst voor hen in Amstelveen.
Raat ziet voor niemand toekomst in Amstelveen die niet barst van de poen.
Wellicht moeten die kerken zich eens druk maken over die zeer vele legitieme woningzoekenden in Amstelveen die veelal al jaren netjes en geduldig op een lijst staan om in aanmerking te komen voor een woonplek in Amstelveen.