Vlnr: De Pijper (CU), Solleveld-Olthof (bbA), Stieneke Kruijer (GL), Foto gemeenteraadsleden (van rechts naar links: Sandra van Engelen (CDA) en Jacqueline Höcker (AVA).

De museumtram van Amsterdam naar Bovenkerk moet blijven. Dat vinden de oppositiepartijen AVA (Actief voor Amstelveen), BBA (Burgerbelangen), CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Ouderencombinatie. Zij komen woensdag in de gemeenteraad met een motie, waarin zij B&W oproepen alles te doen om de historische trams te behouden.

Zelf noemen zij die trams een van de beeldbepalers van het Amstelveense cultureel erfgoed. Volgens de indieners van de motie is er ook bij andere partijen enthousiasme voor het behoud van de tram. Doordat de remise bij het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, waar tientallen historische tramstellen staan, moet wijken voor woningbouw, dreigt de tramlijn te verdwijnen.

In de motie worden B&W opgeroepen  in contact te treden met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te bepleiten dat de historische trams van de Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam onder het begrip Erfgoed uit de Erfgoedwet vallen.

Ministerie

De vijf partijen stellen in de motie voor bij het ministerie financiële middelen te claimen uit het budget dat beschikbaar is voor Erfgoed. Zij wijzen er ook op dat in het coalitieakkoord ten aanzien van de visie op het Oude Dorp ook aan het behoud van de museumtramlijn als een culturele gezichtsbepaler van het Oude Dorp is gedacht. Daarnaast vinden de partijen dat de museumtramlijn een opvoedkundige waarde heeft omdat veel ouders met kinderen gebruik maken van de trams.

De indieners van de motie vinden dat Amstelveen en Amsterdam gezamenlijk moeten onderzoeken hoe alsnog een nieuwe stallingsruimte kan worden gerealiseerd. Zij roepen het college op binnen één maand contact op te nemen met Amsterdam om een gezamenlijk beleid te ontwikkelen met als doel de tramlijn te behouden.

Eeuwfeest

Een bijzondere bijkomstigheid is dat de spoorlijn, waarover de trams rijden, in 1918 in gebruik werd genomen en dus precies 100 jaar bestaat. De partijen willen uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar geïnformeerd worden over de door het college ondernomen activiteiten.

Eind mei heeft de stichting die de museumtramlijn beheert een beroepschrift ingediend bij de Raad van State tegen het besluit van de gemeenteraad van Amsterdam om de sporen van de museumtramlijn uit het Bestemmingsplan Havenstraatterrein te schrappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.