De gemeenteraad wordt vanavond (19 april) door B&W in een besloten meeting geïnformeerd over de problemen rond ICT bij de gemeente en de noodzakelijke investering van € 2,8 miljoen om die op te lossen. Publiciteit daarover is volgens burgemeester Bas Eenhoorn niet gewenst, omdat bedrijven er concurrentiegevoelige informatie aan raadsleden doorgeven. Overigens zullen er in de toekomst nog meer miljoenen moeten worden uitgegeven om de zaak draaide te houden.
Nu is snel € 2,8 miljoen voor hard- en software nodig, onder meer omdat de in gebruik zijnde systemen binnenkort niet meer door de leveranciers worden gesteund, zodat in de tweede helft van dit jaar een calamiteit niet is uitgesloten. Dat geld komt uit de algemene reserve.
In de bijeenkomst voor raadsleden staat het complete programma voor digitaal werken van de gemeente op de agenda.
Met de nu in gebruik zijnde systemen kan geen continuïteit worden gegarandeerd en door toename van de gebruikers worden ook servers te zwaar belast. Het is al voorgekomen dat ambtenaren naar huis werden gestuurd, omdat zij niet verder konden werken.
Vooral bij de lokale Belastingen en het Sociaal Domein is dat het geval. Maar ook andere medewerkers worden op hun werkplek met traagheid en uitval geconfronteerd. Volgen een voorstel van B&W aan de gemeenteraad gaat zo veel productietijd verloren.
En is de raad in staat om die “concurrentiegevoelige” informatie te beoordelen, want er wordt natuurlijk ook gewoon reclame gemaakt door die bedrijven.
Zo raakt de potje van die algehele reserve wel snel leeg. Ik vraag mij af in hoeverre de verantwoordelijke personen Brandes en Raat hiervoor verantwoordelijk zijn.
Het gaat toch over hard- en softwareproblemen bij de gemeente? Moeten die niet worden toegelicht door de gemeente zelf? Ik begrijp de redenering niet. Wat kun jij daar over zeggen Johan?
Een door ouderdom en slecht onderhoud falend automatiseringssysteem (hard- en software) is een bodemloze put. Eerder werden er al miljoenen besteed aan lapwerk, nu is er acuut weer 2,8 miljoen euro nodig om de zaak een beetje draaiend te houden en straks moeten er nóg meer miljoenen euro’s aan worden verspild.
En dan zijn ze nog steeds niet toegekomen aan het investeren in een nieuw systeem..
Hoe onuitputtelijk zijn die algemene reserves eigenlijk en zijn die wel bedoeld om de gevolgen van domheid en wanbeleid te bekostigen?
‘Digitale ramp bij gemeente dreigt – snel bijna 3 miljoen euro nodig.’ Onder deze alarmerende kop stond dit bericht al eerder op dit weblog. Toen was het echter vrijwel onvindbaar weggestopt onder ‘Overige’.
Nu het wel zichtbaar op de voorpagina en onder ‘Politiek’ staat, nodigt de saaie kop niet uit tot lezen: ‘Info voor raad over ICT’. Dat leest natuurlijk niemand en dat is precies de bedoeling.
Is dit ‘radicale transparantie’ of is dit het werk van de meestervoorlichter?
In deze nieuwe versie zijn de reacties trouwens ook behoorlijk weggedrukt. Ik vond het oude amstelveen.blog overzichtelijker. De categorisering is vrij willekeurig en te ver doorgevoerd. Constructieve suggesties voor verbetering zijn echter niet welkom.
In die laatste alinea heb je wel een puntje.
Alleen die laatste alinea, Frank? En die éénnalaatste dan? Is die geheimhouding volgens jou dan wél transparant?
En was die ict-ramp volgens jou onvermijdelijk? Zijn de algemene reserves inderdaad bedoeld om domheid en wanbeleid te bekostigen?
De liberale burgemeester Eenhoorn vindt publiciteit over het ict-debacle ongewenst ivm de concurrentiegevoelige informatie die bedrijven aan de raadsleden geven.
Liberalen zijn toch juist grote voorstanders van concurrentie? En deze burgemeester was toch zo’n voorstander van ‘radicale transparantie’.
Als domme burgers worden wij geacht deze ongeloofwaardige nonsens voor zoete koek te slikken. Lokale media schrijven allles op wat hun wordt opgelepeld.
“Lokale media schrijven alles op, wat hun wordt voorgelepeld”
Kan een journalist in dit geval dan hoor en wederhoor toepassen? Antwoord: Nee. Maw hij kan er hoogstens vraagtekens bij zetten. Wat ik overigens als burger wel doe.
Een journalist kan, mag en móet zelfs kritische vragen stellen. Dat is zijn functie, opdracht en taak. Dat besef ontbreekt in Amstelveen totaal. Daarom functioneert de lokale democratie niet en gebeuren er rare en zelfs rampzalige dingen, met de A9 als toppunt.
Gaan we verder nog iets horen over de ict-ramp die zich onder auspiciën van de door de VVD gedomineerde coalitie heeft ontwikkeld ten koste van vele mijoenen euro’s gemeenschapsgeld?
Of blijft het onder de pet in geheim overleg tussen college en raad en met een vrijwillig gemuilkorfde lokale pers?
De andere artikelen over de ict-ramp zijn (niet) te vinden onder Overige en Columns. Het volgende artikel over deze kwestie staat misschien onder Economie of misschien wel onder Zorg of Sport.