Over het voormalige defensieterrein aan Galjoen, waarover door het CDA aangevochten geheimzinnigheid bestond, schijnt door B&W nu met projectontwikkelaar ’t Utrechtshuys ‘constructief’ te worden gesproken over een ander plan dan die grondeigenaar eerder wilde. De gemeente constateerde dat de ontwikkelaar in het gebied tussen Waardhuizen en Bovenkerkerpolder ‘betonnen dozen’ wilde bouwen, waar volgens het bedrijf geen sprake van was.

B&W zeggen nu met de eigenaar van Galjoen 6 tot 14 uitgangspunten voor de ontwikkeling van het grootste deel van het oude defensieterrein voor te leggen aan de gemeenteraad, die daarvoor een nieuw bestemmingsplan moet goedkeuren.

Denkrichtingen

Een nieuwe invulling moet naar de smaak van de gemeente die recht doen aan de landelijke omgeving. Maar ook de ideeën van de ontwikkelaar spelen een rol. Tijdens een raadsgesprek zijn ‘denkrichtingen’ voor de locatie uitgewisseld. Volgens de gemeente zijn ook omwonenden geraadpleegd voor de ontwikkeling van het gebied naast het woonwagenkamp en achter de Kledingbank aan Galjoen. Op het terrein staan nu nog oude munitiedepots, waarvan een aantal nog wordt verhuurd aan Stedin.

Industrieel karakter

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor uitgangspunten voor herontwikkeling van het gebied vast te stellen en in te stemmen met het uitwerken van een voorkeursmodel met een knipoog naar industrieel erfgoed. “Het gaat om het model makersdistrict of openbaar toegankelijke broedplaats waar creativiteit een plek kan krijgen”, zegt de gemeente. “Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een kleinschalige horecafunctie in combinatie met wonen. Zoals woon-werkateliers en bijvoorbeeld betaalbare woonruimte voor jonge starters en doorstromers op de woningmarkt.”

Onderzoek

Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) zegt dat het college nu gezamenlijk met de ontwikkelaar wil onderzoeken of men tot invulling van het gebied kan komen, die voor alle partijen financieel en ruimtelijk haalbaar is.

Utrechtshuys meldt het terrein aan het Galjoen te hebben wij aangekocht omdat het potentie heeft er iets moois neer te zetten. “Met het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten krijgen we goede handvatten om die transformatie echt vorm te gaan geven. Het is een complexe opgave met de uitdagingen op het gebied van milieuregelgeving en de hedendaagse marktomstandigheden, maar we zien vooral kansen. Positief is ook de brede belangstelling die bewoners tijdens de eerste inloopavond hebben getoond. We kunnen dan ook niet wachten om een eerste schets aan de gemeente voor te kunnen leggen.”

Intentieovereenkomst

Voor de beoogde ontwikkeling is een nieuw bestemmingsplan nodig. Op het huidige bestemmingsplan rust een bescherming die de raad oplegde voor bouw- en aanlegactiviteiten in de vorm van een geheim voorbereidingsbesluit. B&W vragen nu de raad het in het geheim genomen besluit in te trekken. En te vertrouwen op gezamenlijke planvorming met de ontwikkelaar,  nu er afspraken over een verkenning vastliggen in een intentieovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.