De gemeente meldt na een informatieavond op 18 januari voor omwonenden en belanghebbenden nu ‘heldere uitgangspunten’ voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad over Bovenkerkerwegzone. Maar uit de buurt blijft het verzet aanhouden. Voorafgaand aan de avond voor bewoners werden de raadsleden geïnformeerd (foto).

Behalve met de bewoners is volgens een gemeentelijk persbericht gesproken met de vijf eigenaren van de kantoorpanden en die van het restaurant aan de Bovenkerkenweg, plus de Groenraad.

Gebiedsvisie

De uitgangspunten voor een gebiedsvisie worden aan de gemeenteraad gestuurd. Er ontstond een golf van protest van omwonenden tegen de eerste plannen, vooral gericht tegen de ontworpen hoogbouw voor appartementen en de verkeerssituatie. De vijf kantoren en het restaurant zijn gebouwd rond 1990 en volgens de plannenmakers ‘aan het einde van hun levensduur’. Het in appartementen te veranderen gebied ligt tussen de Beneluxbaan en de Nesserlaan. Eigenaren, waarvan een aantal al langer in gesprek is met de gemeente, zien kansen om daar woningen te bouwen, waaraan grote behoefte bestaat. Maar toen hun eerste plannen op tafel kwamen, zag de omgeving daar, anders dan de gemeente, niets in.

Omwonenden

Omwonenden in het gebied hebben zorgen over de hoogbouw en vrezen bijvoorbeeld de bijbehorende verkeersaantrekking met parkeervraag. De Nota van Uitgangspunten en hierna ook de Gebiedsvisie kunnen niet tegemoetkomen aan alle wensen van omwonenden, zegt de gemeente. Volgens wethouder Floor Gordon van ruimtelijke ordening spelen diverse belangen een rol. “Natuurlijk die ook van de grondeigenaren en de direct omwonenden van de Bovenkerkerweg. Maar laten we vooral ook de stem van de vele woningenzoekenden niet vergeten, want die horen we nu niet.” De Gebiedsvisie die hierna volgt zal volgens haar neerkomen op een gebalanceerde afweging zijn van alle belangen. Aan de visie liggen onderzoeken ten grondslag naar onder andere verkeer en parkeren in relatie tot het aantal beoogde woningen en de financiële haalbaarheid, zegt de gemeente.

Uitgangspunten

De Nota van Uitgangspunten toetst volgens B&W belangrijke onderwerpen zoals groen, verkeer, parkeren aan bestaand beleid. Ook biedt die nota een handvat ‘voor de ruimtelijke ontwikkeling en maximale bouwhoogten’. Uitgangspunt os dat er twintig procent sociale woningen in de gehele gebiedszone komen. Het bijbehorende woonprogramma is nog niet uitgewerkt en daarover gaat de gemeente nu in overleg met de eigenaren. In het coalitieakkoord is voor de hele stad een uitgangspunt opgenomen voor woonprogramma’s. Gordon: “We bekijken per locatie wat het meest passend is en waar behoefte aan is. De aanwezigheid van openbaar vervoervoorzieningen speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. In dit gebied zien wij, aanvullend op de bestaande wijk, kansen voor starters en senioren.”

 Kavels

In de gebiedsvisie wil de gemeente voor de verschillende bouwkavels het bouwkader meegeven. Dus onder andere over bouwhoogte, parkeergelegenheid, de stedenbouwkundige opzet en de ontsluiting van de Gebiedszone. Voor de uitwerking daarvan zegt zij veel tijd uit te trekken. Het doel blijft volgens de gemeente, die zelf ook ‘doorrekent’ in overleg met de eigenaren tot haalbare plannen te komen. Zij belooft dat bij de gebiedsvisie ook omwonenden worden betrokken. De agendacommissie van de gemeenteraad bepaalt wanneer en hoe een stuk in raadsavonden wordt behandeld. Een raadsavond bestaat uit een raadsdebat en een raadsvergadering, op woensdagavond.

Zie www.amstelveen.nl/gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.