Een overbodig debat. Dat vond woensdag fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen. Het ging over de toekomst van het Cobra Museum en het voorstel van de coalitie, die een meerderheid vormt in de gemeenteraad. De hele coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) had zich met een voorstel verenigd. Het betekent dat er € 4,2 miljoen subsidie in de komende drie jaar heen gaat. Het Cobra Museum had ook om kwijtschelding van de huurschuld bij de gemeente (rond een half miljoen euro) gevraagd, maar dat vonden B en W wat te vergaan, al sprak wethouder Adam Elzakalai van Financiën wel over het voorlopig ‘parkeren’ van die schuld, zoals ook in het voorstel staat.

Er werden wel allerlei moties door diverse partijen aangekondigd maar dat verandert in de kern niets. De VVD staat ‘positief’ tegenover de aangepaste financiële plannen en de nieuwe aanpak van Museum Cobra.

Sappelen

Ook van die kant komt er een motie, die al aan alle fracties bleek te zijn toegezonden (maar voor de burgers nog geheim moet blijven), inhoudende dat de collectiecommissie, een stichting, niet uit dezelfde personen moet bestaan als het bestuur. Eigenlijk is die collecte goeddeels van de gemeente en die wil wel graag een vinger in de pap houden. Als dat is geregeld heeft de VVD voor het Cobra Museum vertrouwen in de toekomst, zei raadslid Femke Lagerveld. Ook de oppositiefractie van GroenLinks stond bij monde van raadslid Stieneke Kruijer volledig achter het plan waarmee Cobra Museum is gekomen. Philip Bodenstaff van 50Plus en Robert Zuidbroek van D66 ook. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) had de motie van de VVD zelfs mede ondertekend, vertelde fractievoorzitter Pieter Monkelbaan. Overigens was hij het met Becker eens dat het debat niet had gehoeven. Dat vond ook Henk Stoffels van de ChristenUnie. Cobra hoort bij Amstelveen en de stad bij de Cobra, was de algemene opvatting van de meerderheid van de gemeenteraad.

De enige van de coalitie die, hoewel als partij voorstemmend, toch enkele kanttekeningen maakte was Rosalie Bouwman van de PvdA. Zij vond de aannames erg ambitieus in het toekomstplan van het museum. Bijvoorbeeld is op 87 duizend bezoekers gerekend voor een bepaalde expositie en op tien procent verhoging van de verkoop in de museumwinkel, na een investering in de renovatie. “Het blijft sappelen”, vond Bouwman. En fractieleider Jacqueline Höcker van de coalitiepartij Goed voor Amstelveen benadrukte dat alle afspraken met het museum goed moeten worden vastgelegd.

Transparantie

De VVD vond het goed dat er nu een ‘transparante en doelmatige organisatiestructuur’ ontstaat. De gemeente moet wat Lakerveld betreft steeds het laatste woord moet houden in het collectiebeheer, dat dan ook een stevige vertegenwoordiging in de beherende stichting met hebben. “De VVD vindt dat de collectie onlosmakelijk met Amstelveen is verbonden. Er wordt niets verkocht of langdurig verpand zonder toestemming van de gemeente Amstelveen”, zei ze. “Het doel is om onafhankelijkheid en transparantie te waarborgen.” Extra geld voor de verbouwing van het pand en kwijtschelding van de huurschuld, vond haar fractie teveel van het goede. “Wij hopen dat het museum, door middel van een sterke financiële planning en een goede benutting van de museumlocatie, uiteindelijk een structureel gezonde organisatie zal worden, waar we ook als Amstelveners trots op kunnen zijn.”

Niet groter dan het is

Voor Becker lag het besluit al vast en de media hebben daarover, aan de hand van gemeentelijke persberichten, uitvoerig bericht. Het systeem lijkt te zijn eerst persberichten van de gemeente en daarna de gemeenteraad, vond hij. Dus wat doen we hier nog, leek hij zich af te vragen. “Het college heeft al besloten”, zei hij. Maar Zuidbroek betoogde dat de coalitiepartijen verschillende inzichten hebben. Maar in principe zijn de het volledig eens met wat het college heeft bedacht, zei Becker. Inderdaad kon Zuidbroek daar niet omheen. “Mijn fractie zegt ‘ja’ tegen het voorstel”, zei hij. Zuidbroek was voor kwijtschelding van de schulden als volgens ‘meetbare doelstellingen’ het museum het goed doet. Sandra van Engelen van get CDA maakte zich zorgen over de financiën en vond dat er een betalingsregeling moet komen voor de schuld aan de gemeente.

Matthew Venhorst van de SP herinnerde er aan dat zijn partij altijd heeft gezegd dat de subsidie voor het Cobra Museum in wezen geen andere is dat de bijdragen aan andere instellingen en er dus gewerkt moet worden binnen de subsidieverordening die de gemeente hanteert en door de gemeenteraad is vastgesteld. “Laten we het niet groter maken dan het is”, zei hij.

Herbert Raat (wethouder cultuur, links) en fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66 bij een schilderij van Karel Appel, dat tot de gemeentelijke Cobra-selectie behoort.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.