Er zijn vier oud-agenten door de gemeente binnen gehaald om bij de afdeling handhaving het speciale inbrakenteam te versterken. Samen met twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ondersteunen de politie bij de bestrijding van inbraken.
Wethouder Herbert Raat van Handhaving noemt het onacceptabel dat er in Amstelveen zoveel woning- en auto-inbraken zijn. “Om ervoor te zorgen dat er voldoende mensen met een politieachtergrond op straat zijn investeren we daar als gemeente in. Het is een team met verschillende expertise, kennis en ervaring. Ik hoop dat deze aanpak zorgt voor een daadwerkelijke daling van het aantal inbraken.”
Taken inbrakenteam
Zorgen dat er minder wordt ingebroken in Amstelveen is de hoofdtaak van het inbrakenteam. De leden ervan zijn in de wijk aanwezig om inbraak tegen te gaan. Het team neemt taken van de politie over waar die niet aan toekomt, zegt burgemeester Bas Eenhoorn. “Na een inbraak is bijvoorbeeld een buurtonderzoek nodig, waarin met inwoners wordt gesproken. Nieuwe aanknopingspunten die daaruit kunnen komen helpen de politie bij het opsporingsonderzoek en daarmee om het aantal inbraken te verminderen.”
Achtergrond
De vier nieuwe medewerkers hebben verschillende achtergronden. Zo is er een recherche specialist aan de slag die afkomstig is van de Marechaussee. Ook is er een oud-rechercheur met specialisme in technische opsporingsmethoden. Eén van de oud-agenten is afkomstig van de Amstelveense politie. Hij heeft jarenlange ervaring met de lokale praktijk. Een informatie-specialist, afkomstig van de Amsterdamse politie, zorgt dat het team weet hoe de grootste kans ontstaat om de inbrekers tegen te houden.
De twee handhavers van de gemeente hebben veel straatervaring met bijvoorbeeld de Amstelveense jeugd en kennen elke straatje en elk steegje. Zij zijn gespecialiseerd in het straatwerk en onderhouden contact met de buurt via social media, zoals Whatsapp buurtpreventiegroepen.