Kinderen uit Amstelveen moeten op plaatselijke scholen voortgezet onderwijs kunnen volgen. Dat kan door uitloting voor sommige kinderen nu niet en dat vindt de VVD niet te verteren. Raadslid Bas Zwart gaat daarover dinsdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) vragen stellen aan wethouder Frank Berkhout van onderwijs.

Bas Zwart

Vrijdag kregen de leerlingen in alle groepen 8 te horen of zij zijn ingeloot voor een school naar hun keuze (of die van de ouders). Ieder kon drie opties doorgeven, waarvan de derde veelal (en hogere) vaak geen scholen in Amstelveen waren. Dat kan niet, volgens Zwart. “Als je naast het HWC woont, wil je niet naar Aalsmeer fietsen”, zegt hij.

Miljoenen

Zwart herinnert er aan dat de gemeente miljoenen heeft geïnvesteerd in schoolgebouwen van het Amstelveen College en het Herman Wesselink College. Recentelijk heeft het Keizer Karelcollege de gemeente gevraagd dat ook in haar huisvesting te doen, wat volgens het raadslid nodig is, gezien de slechte staat van delen van haar accommodatie.

Naar Vinkeveen

“De VVD kan niet begrijpen dat met de miljoenen aan investeringen het niet mogelijk is te zorgen voor voldoende plaatsen voor Amstelveense kinderen”, zegt Zwart, die constateert dat nu Amstelveense kinderen naar scholen in Aalsmeer, Amsterdam, Uithoorn of zelfs Vinkeveen moeten. “Daarmee haal je deze kinderen uit hun eigen, veilige omgeving, weg van vriendjes en vriendinnetjes en moeten ze elke dag veel verder reizen naar school. Het is onbegrijpelijk dat een stad met 90.000 inwoners niet kan zorgen voor voldoende capaciteit op scholen voor haar eigen kinderen. Bovendien komen er elk jaar meer gezinnen in Amstelveen wonen.”

Vmbo-t

Het grootste probleem is het tekort aan capaciteit voor kinderen

Frank Berkhout

met Vmbo-t / Havo advies. Dit niveau wordt slechts op twee van de vier Amstelveense scholen voor voortgezet onderwijs aangeboden. “Moeten deze kinderen onder hun niveau les krijgen?” vraagt Zwart zich af.

Het KKC had als enige van de drie grote scholen in Amstelveen na de eerste lotingsronde nog capaciteit, maar biedt (nog) geen Vmbo-t / Havo aan. Zwart: “Zou het niet logisch zijn als hier zo snel mogelijk een Vmbo-t / Havo richting bij zou komen? Volgens de VVD heeft de wethouder op dit moment een sterke onderhandelingspositie bij het KKC.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.