Volgens de gemeente heeft zij een conflict met woningcorporatie Eigen Haard over de kwaliteit van beheer en onderhoud van een aantal woongebouwen. De corporatie zegt het goeddeels met haar eens te zijn, maar geen ijzer met handen te kunnen breken. Maar de gemeente dringt aan op onafhankelijk onderzoek.
De corporatie geeft toe nog geen akkoord met de gemeente te hebben bereikt over de prestatieafspraken 2019. “Over vrijwel alle zaken zijn de twee partijen en de Bewonersraad Amstelveen het eens behalve over de start van de renovatie Watercirkel / Aquarius”, meldt zij. “We hopen in een vervolgoverleg snel tot een voor alle partijen bevredigend resultaat te komen.”
Niet opgepakt
Maar volgens de gemeente zijn er in een aantal woongebouwen ernstige onderhoudsachterstanden, zijn de bewoners ervan onzeker over de vereiste spoedeisende acties en voelen zij zich niet serieus genomen. “Urgente woonproblemen worden niet tijdig opgepakt”, vindt de gemeente. “En Eigen Haard is niet bereid met afspraken vast te leggen om de problemen met de hoogste urgentie op te lossen. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente die zogenoemde prestatieafspraken niet ondertekent.”
Watercirkel
Het spitst zich toe op de flat Aquarius aan de Watercirkel 372-666 en een aantal gebouwen aan de Van Heuven Goedhartlaan. “In de flat Aquarius is sprake van een zeer urgente situatie”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen). “Bewoners ondervinden hinder van de oude blokverwarming die niet goed functioneert. Geklaagd wordt onder meer over stookkosten van duizenden euro’s, problemen met koud en warm water, lekkages die niet tijdig hersteld worden en gebrekkige communicatie. Ook kampt de flat al jaren met achterstallig onderhoud. Het vertrouwen van de bewoners in Eigen Haard is door de gang van zaken ernstig geschaad.”
Plan
Eigen Haard laat via een woordvoerder weten het over de flat aan Watercirkel niet met de
gemeente eens te zijn. “Wij weten best dat daar iets moet gebeuren, maar het betekent dat wij 150 huishoudens tijdelijk of definitief elders moeten huisvesten en dat lukt niet zo snel in een overspannen woningmarkt. Bovendien moet er een plan aan ten grondslag liggen, wat wij eerst met de bewoners moeten bespreken. Wij hebben 11.000 woningen in Amstelveen, die wij allemaal willen verduurzamen. Daar zijn we druk mee bezig.”
Communicatie
Maar volgens de gemeente verloopt juist de communicatie met de bewoners slecht. Er is volgens Ellermeijer dan ook aangedrongen op verbetering daarvan en op een versnelde renovatie van het pand waarover met de bewoners goede afspraken worden gemaakt. “De door Eigen Haard voorgestelde afspraken geven onvoldoende blijk van de urgentie waar de bewoners in dit complex om vragen.” Maar Eigen Haard zegt het niet met de gemeente eens te zijn over de startdatum voor duurzame renovatie. Maar ook wij vinden dat het zo snel mogelijk moet gebeuren.
Waslijst
De gemeente vindt dat ook in de woongebouwen aan de Van Heuven Goedhartlaan de onderhoudsproblemen met onvoldoende prioriteit zijn opgepakt. Volgens haar is daar een SAVE-project uitgevoerd om woningen beter te isoleren, maar bleken bij de afronding van de werkzaamheden bewoners nog veel klachten te hebben. “Vanuit de Bewonerscommissie heb ik een waslijst aan klachten ontvangen”, zegt Ellermeijer. “Zo functioneert het ventilatiesysteem niet, vertonen ramen en deuren kieren en verloopt de communicatie met Eigen Haard zeer moeizaam. Bewoners hebben ernstige twijfel of de toegezegde besparing in de stookkosten gerealiseerd zal worden.
Met het niet ondertekenen van de prestatieafspraken geeft de gemeente een signaal af: Zo gaan we niet met huurders in Amstelveen om”, zegt Ellermeijer. In het onderzoek moet naar zijn mening vooral de relatie tussen Eigen Haard en de bewoners aan de orde komen.
Valse verwachting
“Over vrijwel alle zaken waren we het eens met de Bewonersraad Amstelveen en de wethouder Wonen, Rob Ellermeijer”, houdt Eigen Haard vol. “Maar de flat Aquarius bleek een struikelblok”. Daarom tekende de gemeente niet, zegt zij.
Bestuursvoorzitter Bert Halm van Eigen Haard wil kwijt dat de wethouder streeft naar start uitvoering van de renovatie in het tweede kwartaal van 2020. “Dat kunnen wij niet beloven. Bij ons heeft dit project de hoogste prioriteit. Wat dat betreft zijn we het volledig met hem eens. We bespreken met de bewoners, verenigd in de klankbordgroep, hoe de renovatie zo snel mogelijk kan plaatsvinden, maar willen geen valse verwachtingen wekken bij bewoners en partners.”
Uitdaging
En ook Halm wijst er op dat om de zaak rond te krijgen wel 150 huishoudens tijdelijk of definitief elders moeten worden gehuisvest, als de renovatie in onbewoonde staat van het pand moet plaatsvinden. “In een krappe Amstelveense woningmarkt waar elk jaar circa 500 sociale huurwoningen vrij komen, is dat een flinke uitdaging,” zegt hij. “Voor een renovatie gelden ook wettelijke bepalingen en termijnen waar bewoners en wij ons aan moeten houden. Bij een renovatie bezoeken we bijvoorbeeld alle bewoners individueel om met hen de keuzemogelijkheden te bespreken. Dat neemt veel tijd in beslag, omdat bewoners goed willen nadenken over hun keuze. We willen het renovatieproces zorgvuldig doorlopen. Uit ervaring weten we hoe lang dat duurt.”
Hoewel de gemeente de prestatieafspraken niet tekende, waardoor die nog niet definitief zijn, zegt Eigen Haard door te gaan met verduurzamen van haar woningen en het renoveren van enkele complexen. “Waar sprake is van onderhoudsklachten gaan we er direct op af en repareren het,” zegt Halm.
Hallo zeg, die problemen met die flats zijn er al jaren . En nu komen ze aan met het slappe excuus een overspannen woningmarkt. Jarenlang heeft de bouw stil gelegen. Toen hadden ze toch de tijd. Overigens had de gemeente ook veel eerder aan de bel moeten trekken.