Het college van B en W heeft ingestemd met de nieuwbouw van het zorgcentrum Olmenhof, dat eigendom is van Stichting Woonzorg en verhuurd wordt aan stichting Brentano, zoals ook ‘t Huis aan de Poel en Nieuw Vredeveld. Het voorlopige plan is naar de gemeenteraad gestuurd. De oude Olmenhof aan Landtong 2 moet worden gesloopt en er komt een nieuw van ongeveer twintig meter hoog. Er komen 134 zorgappartementen in, dat is meer dan de 95 die er nu zijn en waarin de gemeente Oekraïense vluchtelingen, die eerst in twee hotels woonden, heeft gehuisvest en dus van Woonzorg daarvoor huurt.
Overigens moeten die er volgend jaar uit en de gemeente zorgt dan voor een andere voorziening. Tien jaar lang woonden er op basis van de Leegstandswet jongeren (van wachtlijsten) in, maar dat kon vorig jaar op basis van die wet niet langer.
Ontmoeting
Het nieuwe pand wordt naar men verwacht in 2028 opgeleverd. Naast de ‘Olmenhof’ ligt het appartementencomplex voor senioren ‘Olmenstaete’, ook eigendom van Woonzorg Nederland. De huurders klagen over gebrek aan een ontmoetingsruimte voor de buurt. Die komt nu ook in het nieuwe Olmenhof, evenals enkele andere ruimten (voor zorg bijvoorbeeld).
Met de projectnota begint de gemeente een planologische procedure, omdat het nieuwe zorgcentrum niet past in het Omgevingsplan, gebaseerd op de sinds 1 januari vorig jaat van kracht zijde omgevingswet (waarvan het bestemmingsplan Amstelveen Zuid-Oost 2015 tijdelijk deel uitmaakt). Door de projectnota vast te stellen, geeft de raad invulling aan haar adviesrecht, zeggen B en W.
Verpleeghuis
Het nieuwe “Oldenhof’ wordt een verpleeghuis, omdat men bejaardencentra heeft opgedoekt, ervan uitgaande dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het plangebied voor de bouw van het nieuwe tehuis, dat ’t Huis aan de Poel vervangt, is 4600 vierkante meter.
Bomen
Op de kavel van Woonzorg Nederland staan diverse bomen, die moeten worden gekapt of in het gunstigste geval verplaats, wegens de bouw. Geen van deze bomen is geregistreerd als waardevol, zegt de gemeente. Daardoor stelt zij vast dat een omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen niet nodig is. “In de toekomstige maaiveldinrichting komen minstens eenzelfde aantal bomen terug als er verdwijnen.” Het is overigens wel de bedoeling h et allemaal ‘groen en duurzaam’ te houden. Het project maakt deel uit van de portefeuille van wethouder Floor Gordon. Het nieuwe gebouw bestaat goeddeels uit hout, omdat het duurzaam is en ook blijkt een nuttige psychologische invloed te hebben op de bewoners. “Houtbouw heeft namelijk een positief effect op het binnenklimaat”, zegt de nota. “Daarnaast wil Woonzorg van de Olmenhof een zogenaamd Passiefhuis maken wat betekent dat er geïnvesteerd wordt om het pand zeer energiezuinig te maken. Het wordt uit zonderlijk goed geïsoleerd, zeer luchtdicht en krijgt een goede ventilatie (i.v.m. vocht en luchtkwaliteit). Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon voor verwarming van het gebouw.”
Dat een nieuw of gerenoveerd gebouwd energiezuinig is zou geen nieuws moeten zijn.