Opnieuw heeft Amstelveen het NK Tegelwippen niet gewonnen, maar de gemeente maakt zich blij met het feit dat zij de meeste tegels wipte binnen het waterschap Amstel Gooi en Vecht. Zij eindigde op de zevende plaats van 34 middelgrote gemeenten. De winnaar van de wedstrijd werd opnieuw Den Haag, dat de meeste tegels verwijderde, namelijk 306.178 en daarvoor gisteren de Gouden Tegel kreeg. Het gaat erom dat inwoners tegels in tuinen vervangen door planten.

Bij de bekendmaking van de ‘wipprijs’ kregen ook Breda, Almelo en Hollands Kroon in verschillende klassementen een prijs. Zij wipten de meeste tegels per inwoner en kregen daarvoor de Gouden Schep.

 Acties

In het waterschap Amstel Gooi en Vecht, waar Amstelveen bij hoort, heeft Amstelveen met 23.697 tegels de meeste tegels per inwoner opgehaald. Ook het waterschap Amstel Gooi en Vecht wipte in totaal 433.901 tegels, wat neerkomt op meer dan zes voetbalvelden die dus groen werden. Volgens wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) is de gemeente er op uit die klimaatbestendig in te richten. “Het NK Tegelwippen is een van de acties waarmee we inwoners stimuleren hun tegels te vervangen voor groen.” Volgens haar kreeg de gemeente veel positieve reacties van inwoners, die meldden dat ze als gevolg van de service hun tegels hebben gewipt.” De service bestaat er uit dat men ‘gewipte’ tegels op bepaalde plekken in straten kan zetten, die dan worden opgehaald.

Subsidie

De 23.697 tegels werden bij 186 inwoners in de gemeente opgehaald. De helft ervan zei dat ze zonder de service de tegels niet voor groen zouden hebben vervangen. Landelijk eindigde Amstelveen bij de middelgrote gemeenten op de 7e plek (van de 34 deelnemende middelgrote gemeentes).

Tijdens het NK Tegelwippen is er bij verschillende acties gebruikgemaakt van de subsidie die het waterschap beschikbaar stelt. Met de regeling ‘Geef groen en water de ruimte’ wil het waterschap Amstel Gooi en Vecht inwoners helpen om zelf aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. De subsidie loopt volgend jaar door. Meer informatie over de subsidieregeling op https://www.agv.nl/aanvragen/subsidies/subsidie-voor-groen-en-water-in-uw-buurt/

1 COMMENT

  1. Ik zit mij ook af te vragen hoeveel van die tegels nu echt zijn vervangen door groen. Maar desalniettemin toch leuk resultaat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.