Fractievoorzitter Esther Veenboer (foto) van de PvdA diende mede namens elf van andere fracties woensdag een amendement in bij de begroting, waarbij een noodfonds werd vastgesteld, voor het opvangen van stijgende kosten door de inflatie en de energiecrisis voor de inwoners, instellingen en ondernemers. Alleen het CDA stemde tegen. Er wordt een half miljoen voor dit en twee miljoen voor volgend jaar via het fonds gereserveerd, ten laste van de algemene reserve.

Besteding ervan vindt volgend jaar plaats met inachtneming van een door B&W op te stellen bestedingsplan.

Werkbudget

Ook de fractie van Goed voor Amstelveen, dat de plaatselijke toepassing van de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN sinds haar oprichting bepleit en de gemeenteraad meekreeg (zij het dat GVA toen nog tot AVA behoorde) diende een amendement in. Dat hield in dat er als werkbudget vijftig mille op tafel komt voor de uitvoering ‘van het jaarthema participatie’. Dat geld komt uit de incidentele middelen. 50+, SP, ChristenUnie en BVNL stemden tegen, maar opdat de andere acht fracties vóór waren, haalde ook dat amendement het.

Beperkingen

De rijke gemeente moet het geld dat zij onder zich heeft, binnen de beperkingen die het rijk oplegt, inzetten voor haar inwoners, instellingen en ondernemers waar dat nodig is, vindt de PvdA. En de partij noemde de kansengelijkheid in de stad, net als haar wethouder en D66 in B&W, als een speerpunt. Daarom kwam in het coalitieakkoord ook de verrijkte schooldag terecht, overigens tot grote vreugde van onderwijspartij D66. “Geen dure bijlessen alleen voor diegenen die het kunnen betalen, maar verwerkt in de schooldag voor alle kinderen. In het uitvoeringsprogramma is dat voor 2023 nog niet in de plannen vervat, maar het college liet weten dat bij de Pespectiefnota 2024 uitgewerkt te hebben.” Overigens leek Veenboer, die diverse punten uit het uitvoeringsprogramma bij de begroting noemde, leek het daarmee volledig eens. De PvdA behoort nu eenmaal net als VVD, D66 en GVA bij de coalitie. Wel zorgen maakt de partij zich over de toenemende discriminatie tegen Aziatische inwoners en het antisemitisme.

Vluchtelingen

Veenboer vroeg ook om aandacht voor de opvang van vluchtelingen, passend bij een warmhartige stad die haar verantwoordelijkheid neemt, waar andere gemeentes dat niet doen, zei ze. En verder benadrukte zij dat Amstelveen een Regenboogstad is, waarvoor trouwens geld van het Rijk komt. “Je zou dat bijvoorbeeld kunnen besteden door als ambtelijke organisatie me kunnen doen met de Workplace Pride benchmark, die in kaart brengt hoe inclusief je beleid, regelingen en gebruiken zijn voor LHBTIQ+ medewerkers”, voegde ze daaraan toe. “Wat ons betreft, zijn we een menselijke stad met een overheid die naast je staat in plaats van tegenover je.”

Warme plek

Het via een door de gemeenteraad gesteunde maar door haar ingediende amendement te vormen noodfonds zou volgens haar partij onder meer besteed worden aan het ondersteunen van buurthuizen, “zodat er voor de inwoners altijd een warme plek is waar ze elkaar kunnen ontmoeten als thuis de thermostaat noodgedwongen laag staat”. Het fonds zou volgens haar PvdA ook moeten voorkomen dat schulden ontstaan of bestaande oplopen door de crisis en er voor nieuwkomers een ‘gestroomlijnde’ regeling komt. “Nieuwkomers krijgen per definitie een nieuw energiecontract en zijn dus duur uit”, zei Veenboer, die ook een regeling voor studenten op Uilenstede op haar verlanglijst had staan.

“Volgens het college in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA, zouden die maar bij hun ouders moeten gaan zitten. Dat lijkt ons niet de oplossing.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.