Onorthodox noemde wethouder Herbert Raat van Handhaving de maatregel die hij trof om de golf van inbraken, in auto’s en woningen, te bestrijden. Amstelveen schijnt de enige gemeente te zijn die oud-politieagenten aan het team van handhavende BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) toevoegde. Daarover werd Raat min of meer geprezen in De Telegraaf.

De inbraakgolf in Amstelveen was tot boven de vierhonderd gekomen, ofwel meer dan één per dag. “We waren er klaar mee”, zegt Raat op zijn persoonlijke weblog. De BOA’s liepen in feite achter de feiten aan. En de politie deed ook zijn best, maar dat korps was veel te klein om veel dieven te pakken. Daarom besloot de wethouder een team van oud-politiemensen in te huren met de opdracht: Zorg dat de inbraken minder worden.

Boven verwachting

Die mensen waren bijvoorbeeld gepensioneerd of hadden inmiddels een baan in de beveiliging. Wat zij gemeen hadden is dat zij allemaal ervaring hadden in het vangen van dieven. “Na een half jaar blijken de resultaten  boven verwachting”, schrijft Raat op zijn weblog. Daarom besteedde de Telegraaf er aandacht aan en ging een dag en avond mee op pad.

De oud-politiemensen redeneren zoals de dieven zelf, vertelde er één in het dagblad. Zij kennen zogezegd hun pappenheimers en werken zowel samen met de politie als de BOA’s. Raat: “Twee politieauto’s in het weekend en één op doordeweekse dagen voor ruim 90.000 inwoners van Amstelveen vinden wij niet de basisnorm voor veiligheid waar onze inwoners en ondernemers recht op hebben. Daarom hebben wij het heft in eigen handen genomen en hebben een anti-inbraakteam opgezet met daarin oud-politieagenten die precies weten waar ze op moeten letten bij het opsporen van inbrekers.”

Geld

Hij kreeg de politiek mee in het vrijmaken van extra geld voor de uitbreiding van het boeven vangende team. Dat ging in april in de nieuwe samenstelling aan het werk. “De extra inzet leidt tot resultaat en het resultaat mag er zijn. Het aantal woninginbraken is sindsdien afgenomen met 35 procent en het aantal auto-inbraken met 46 procent. Natuurlijk, één zwaluw maakt nog geen zomer. Maar we doen er alles aan in Amstelveen om de veiligheid te verbeteren.”

De teams zijn vaak aan het werk op zogenoemde ‘hotspots’, plekken waar aan de lopende band wordt ingebroken. Raat schrijft het ‘succes’ niet alleenop het conto van de met politie-ervaring uitgebreide teams. “Uiteraard spelen er ook andere factoren mee bij deze daling,” zegt hij. Maar naar zijn mening legde het professionele team geen windeieren. “Samen met agenten en met steun van de twee wijkteamschefs in Amstelveen van de politie waarmee we samenwerken, hopen we de daling door te kunnen zetten.”

Veiligheid

Amstelveen investeert nu zelf in de veiligheid, zegt hij. De landelijk georganiseerde politie kampt blijkbaar met een te groot capaciteitsgebrek.  Raat: “Je kunt de parallel trekken met de zorg. Een paar jaar geleden stond Hugo Borst op om aandacht te vragen voor de soms erbarmelijke omstandigheden in verpleeghuizen door gebrek aan personeel. Wat begon met een hartverscheurend boek over zijn dementerende moeder, mondde uit in een manifest om de verslechterende ouderenzorg in Nederland weer op de rails te krijgen. Niet alleen voor zijn moeder, maar voor alle ouderen. Hij stelde de vraag: Hoeveel personeel is er nodig om dementerenden goed te verzorgen? Deze vraag kun je ook stellen met betrekking tot de veiligheid van inwoners en ondernemers. Hoeveel politieagenten zijn er nodig om de veiligheid in een gemeente te waarborgen?”

Hij verwacht ,eet leiderschap uit Den Haag. “Moet er een tweede Hugo Borst opstaan om te zorgen voor een basisnorm voor de veiligheid? Dat kunnen we zelf toch ook regelen.”

3 COMMENTS

  1. “De BOA’s liepen in feite achter de feiten aan. En de politie deed ook zijn best, maar dat korps was veel te klein om veel dieven te pakken.”

    Wat een succes. Eerst bezuinigt de gemeente op handhaving met als voorspelbaar resultaat een verslechtering van de veiligheid. Vervolgens huurt de gemeente op commerciële basis externe krachten in (marktwerking, heet dat) en noemt het een succes als het dan weer wat beter gaat.

    Raat (VVD) verwacht meer leiderschap uit Den Haag, maar daar zijn eveneens neoliberalen aan het bewind zijn die liever bezuinigen om marktwerking te stimuleren.

    Als politieagenten verstandig zijn, nemen zij ontslag om zichzelf vervolgens op commerciële basis te kunnen verhuren aan gemeenten in nood.

  2. De gemeente heeft niet bezuinigd op dit vlak maar oa de politieke club van Raat in Den Haag, net zoals bij de zorg en het onderwijs. Nu het systeem aan alle kanten begint vast te lopen, gaat men op plaatselijk en particulier niveau allerlei lapmiddelen verzinnen. Blijkbaar werkt dat hier, maar hoe zit dat bij andere andere gemeentes die daar niet de financiële middelen voor hebben? Zo slaat de tweedeling en rechtsongelijkheid in de maatschappij toe. Leuk hoor, zo’n beleid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.