Wil Roode (foto), ex-burgerraadslid voor de SP en o.a. werkzaam voor de FNV voor uitkeringsgerechtigden, mocht zeven maanden lang – van juli 2023 tot en met februari 2024 – het raadhuis niet in. De FNV verzet zich in een rechtszaak tegen de gemeente op dinsdag 28 februari om 09.00 uur bij de rechtbank in Amsterdam. Van de federatie namen collega’s van Roode klanten over. Zelf is zij door de gemeente beschuldigd van intimidatie. Roode eist eerherstel. “De FNV procedeert omdat de gemeente geen wederhoor hield”, zegt ze. ‘Dat mag niet.” Antropologe dr. Ellen Steijvers vindt in wezen dat de bestuurscultuur in Amstelveen niet deugt. Volgens haar komt het verbod neer op gebrek aan transparantie en is het voor elke kritische burger een gevaar.

Wil Roode stond en staat erom bekend om haar vasthoudendheid en de manier waarop zij keer op keer volgens haar tekortkomingen in het gemeentelijk beleid aan het licht bracht.

Beleefd

Onrechtmatige weigeringen van woonurgenties, bijvoorbeeld, waardoor gezinnen in dakloosheid of financiële problemen belandden. En gebrek aan transparantie, zoals het achterhouden van dossiers, wat burgers hun recht op bezwaar ontnam. Roode zegt ook van dichtbij te hebben gezien hoe door onder meer ingewikkelde en ontoegankelijke procedures en falend beleid hulp vertraagden, stress veroorzaakten en burgers in problemen bracht. “Burgers leefden in onzekerheid, ervoeren stress en belandden soms zelfs op straat”, zegt dr. Steijvers. Zij heeft onderzoek en dat zou aantonen aan dat de beschuldigingen niet gebaseerd zijn op feitelijk gedrag, maar op persoonlijke interpretaties en gevoelens van ambtenaren en bestuurders. Volgens Steijvers – specialiste op het gebied van gedrag, cultuur en governance – blijkt uit haar jarenlange onderzoek een gemeentelijke framing

Klachtencommissie

Zij zegt dat in plaats van dialoog, samenwerking en mediation de gemeente koos voor framing en uitsluiting. Steijvers heeft in haar getuigenverklaring een tijdlijn opgenomen waaruit blijkt dat organen – zoals de klachtencommissie, ombudsman en gemeenteraad – structureel tekortschoten. Overigens wordt de pers nooit door de gemeente uitgenodigd voor de hoorzittingen door de klachtencommissie. Steijvers stelt dat dit niet alleen een kwestie van gedrag of cultuur is, maar een systemisch probleem waarin kritiek wordt ontmoedigd en defensief gedrag overheerst, met ernstige gevolgen voor burgers en transparantie. De rechtszaak raakt volgens haar niet alleen Roode maar in wezen het vertrouwen van vele kritische burgers in de transparentie van de (lokale) overheid. “Deze zaak is niet alleen juridisch relevant, maar ook maatschappelijk urgent. Het gaat om de vraag hoe onze democratie omgaat met tegenspraak en wat dit betekent voor burgers in onze samenleving die hulp nodig hebben.”

Overigens heef de gemeente gepoogd de rechtszaak niet ontvankelijk te laten verklaren, maar dat stond de rechtbank niet toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.