“Laten we er een geweldig jaar van maken”, zei voorzitter Hans Jansen van SAKB Kunstlokaal zaterdag. Met de Nieuwjaarsreceptie werd in wezen het ‘Breitnerjaar’ van de Stichting Amstelveense Kunstbelangen gestart. Het is 5 juni een eeuw geleden dat George Hendrik Breitner overleed, die in 1857 was geboren. Verkleed als die schilder en fotograaf (kleding van Musicalvereniging OVA) kwam cultuurwethouder Herbert Raat binnen om zogenaamd een schilderij van Breitner af te maken (foto).

De in Rotterdam geboren Breitner werd vooral bekend doordat hij het Amsterdamse stadsleven weergaf in schilderijen en foto’s.

Amsterdam

Hij was overigens een kunstenaar van de Haagse school en had dan ook relaties met o.a. Jozef Israëls, Jacob en Willem Maris en H.W. Mesdag, evenals met de dichters van de Tachtigers (o.a. Willem Kloos, Gorter, Van Eeden en Van Deyssel). In Amsterdam richtte hij zich vooral op het proletariaat (Jordaan en Kinkerbuurt) en werd hij lid van de beroepsvereniging Arti et Amicitae die nog steeds een pand heeft aan het Rokin.

Amateurkunst

“Tenslotte ligt Amstelveen onder de rook van Amsterdam”, zei Raat. Het is voor de amateurkunst die de SAKB vertegenwoordigt nog steeds de vraag wanneer iemand nou professioneel kunstenaar is. Er zijn zowel slechte en goede amateuristische als professionele kunstenaars, vindt Jansen. Die wil overigens wel een nauwere band tussen beide groepen in het komende jaar bewerkstelligen. De ’s middags geopende januari-expositie, gewijd aan de muzieksessies van Fred Berkemeier en Tim Langedijk, waar men werken van de modelkunstenaars kan zien, onderscheiden zich in elk geval nauwelijks van die van beroepskunstenaars. Raat kondigde aan dat de gemeente in het Breitnerjaar van de SAKB twee collages zal aankopen, die door SAKB-ers zijn gemaakt. “Ik vind het geweldig wat de SAKB voor de amateurkunst doet”, zei hij. “Er gaat dit jaar wat gebeuren”, voegde Jansen eraan toe, die overigens afscheid nam van enkele bestuursleden. Er een nieuwe secretaris aangetreden.

Thema’s

 De thema’s worden het komende jaar door de cursisten vooral op Breitner geïnspireerd. Het gaat er volgens het bestuur niet om hem na te schilderen, maar zich in wikshops en cursussen bezig te houden met bijvoorbeeld mensen op straat en in beweging, stadsgezichten, bouwputten, werklui enzovoort. Breitner was echt een schilder en fotograaf van het volk. Van wat de SAKB-ers ermee doen komt zeker een expositie.

Met voorzitter Hans Jansen (links) Foto’s: Ik

Foto’s: Irene Doorenbos

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.