Door een stemmenstaking over een amendement van de SP kon heel de kadernota over inburgering woensdagavond door de gemeenteraad niet worden vastgesteld. VVD, D66 en Actief voor Amstelveen (AVA) stemden tegen.

Wethouder Marijn van Ballegooijen was tegen de amendement, waarin stond dat inburgeraars bij goede werkgevers (bedrijven waar Nederlands wordt gesproken en het minimumloon betaald) moeten worden geplaatst. Tijdens de vergadering veranderde de SP op advies van de wethouder het amendement door daarvan te maken dat wordt gestreefd naar dergelijke werkgevers.

Geen verandering

Maar die verandering ging de raadsleden Victor Frequin van de VVD en Saloua Chaara van D66 te ver. De fractie van Chaara had namelijk ongeveer hetzelfde als de wethouder voorgesteld in de aanloop naar de vergadering, maar dat was volgens haar door de SP geweigerd. Zij verzette zich er tegen dat de SP nu kennelijk op advies van  de wethouder was veranderd.

Ook Frequin bleef, ondanks de verandering tegen. Van hem had het amendement in de voorbereiding achter gesloten deuren moeten plaats vinden, zodat elke fractie de tekst van het amendement al had en er geen politiek werd bedreven in de gemeenteraad. Overigens had hij ook bezwaren tegen het noemen van namen van in de ogen van raadslid Casadei (SP) ondernemingen, waar louter Engels wordt gesproken of die slecht betalen en waar inburgeraars totaal niet met collega’s verbaal contact maken. Zij noemde onder meer BCC, Hema en KPMG. Die bedrijven kunnen zich niet verweren, zei Frequin. Maar burgemeester Tjapko Poppens vond dat het in het kader van de openbare meningsuiting van lokale politici wel kon.

Twee amendementen

Omdat een amendement invloed kan hebben op de kadernota zelf, werd de vaststelling daarvan uitgesteld tot een volgende meeting van de raad. Overigens werd een amendement van D66 unaniem goedgekeurd. Daarin stond dat men al in het AZC moet beginnen met taallessen voor degenen die in Amstelveen gaan wonen, omdat het anders vrij lang duurt voordat zij aan inburgering beginnen.

Drie moties

Ook met drie moties ging de gemeenteraad unaniem akkoord. Eén ervan werd ingediend door Stieneke Kruijer van GroenLinks, die opkwam voor hoog opgeleiden en in het Nederlands een zo hoog mogelijk taalniveau te bereiken. De PvdA kwam met een motie om vooral aandacht aan vrouwen te geven, die – komend uit bijvoorbeeld Syrië – gewend zijn thuis te blijven al min of meer door hun mannen te worden overvleugeld.

Wet

Namens het CDA pleitte raadslid Sandra van Engelen ervoor dat statushouders meteen worden opgenomen in de Amstelveense gemeenschap door inzet van sportverenigingen, buurtcentra, kerken, culturele en maatschappelijke instellingen enzovoort. En om andere Amstelveners te stimuleren in contact te treden met de vluchtelingen. De stemming voor het SP-amendement leverde 18 voor- en 18 tegenstemmers op. Dat kan niet als alle 37 raadsleden aanwezig zijn, maar Percy de Robles was wegens ernstige ziekte verhinderd. Er was een nieuwe kadernota nodig omdat de wet is veranderd, die per 1 januari 2022 van kracht wordt.

14 REACTIES

  1. Frequin (VVD) wil niet dat in de gemeenteraad openlijk politiek wordt bedreven. Dat mag volgens hem alleen plaatsvinden in geheim overleg achter de gesloten deuren van commissies.

    De laatste tijd praten ze in de Amstelveense politiek veel over (al of geen) openheid, maar de rot ziet dieper. Het moet gaan over de algehele bestuurscultuur die door het neoliberalisme is aangetast.
    RvW

  2. Over wat ik gisterenavond gezegd heb in de raad waar zowel Johan Bos als App hierboven iets over schrijven: ik heb niet over ‘achter gesloten deuren’ gesproken en ook niet ‘in geheim overleg achter gesloten deuren van commissies’.
    Wat ik wel heb gezegd is dat over dat onderwerp zowel in de commissie als in de raad (die beide openbaar zijn) uitgebreid is gesproken en dat er vooroverleg hierover heeft plaatsgevonden in de tijd tussen de commissie en de raad. En dat dit niet geleid heeft tot aanpassing van het betreffende amendement. Dat de SP dit nu wel deed heb ik een ‘spelletje’ genoemd ‘waar ik niet aan mee wil doen’. Gisterenavond in de raad hebben VVD, D66 en AVA daarom tegen dit amendement gestemd. Het is dus politiek in de raad, volledig openbaar en transparant. En dat kan dus ook de volgende dag commentaar krijgen op dit blog (dat ik overigens als raadslid regelmatig lees). Dat is prima, maar niet spijkers op laag ‘achter gesloten deuren’ water zoeken.

    • @Victor Frequin, Johan Bos schreef:
      “Van [Frequin] had het amendement in de voorbereiding achter gesloten deuren moeten plaats vinden, zodat elke fractie de tekst van het amendement al had en er geen politiek werd bedreven in de gemeenteraad.”

      Klopt dit of niet?

      Niet alleen ik maar ook CeeBee en Frank Bikker reageerden afwijzend op dit achterkamertjesgedoe.

    • Dat de teksten van amendementen aan fracties worden gestuurd, zodat publiek te veel later krijgt, bedoelde ik met achter gesloten deuren. Verder is politiek natuurlijk een groot spelletje. Dat je dat niet door hebt. Overigens ging het er om dat na de instemming van B&W met het gewijzigde amendement je tegen bleef, net als D66. Terwijl jullie van tevoren al hadden gezegd dat het die kant uit moest. Er gebeurde dus wat jullie wilden, maar toch stemden beide fracties tegen, omdat zij te laat gelijk kregen. Politiek hoort niet in de openbare gemeenteraad plaats te vinden, volgens jullie, maar – ja toch – in achterkamers. Dat wilde ik zeggen en daar blijf ik bij.

  3. Wij hebben hier herhaaldelijk kunnen lezen dat van openbaarheid geen sprake is bij overleg in de commissie en nog minder bij vooroverleg tussen commissie- en raadsvergadering.

    Het ‘spelletje’ van de SP was wél in de openbaarheid en daartegen was uw bezwaar gericht. Het is misschien even wennen, maar de bedoeling is dat échte openbaarheid regel wordt en dat geheim vooroverleg als een stiekem spelletje wordt beschouwd.

  4. Ja daar gaan we weer. Het feit dat op dit blog van alles wordt gezegd maakt dat nog niet juist. Bijzondere bewijsvoering. De suggestie dat ‘alles’ geheim etc zou zijn is gewoon onjuist. Commissies en raad zijn openbaar, en de reden om tegen het amendement te stemmen is ook in het openbaar kenbaar gemaakt. Het spelletje is hier naar mijn mening door de SP gespeeld, niet door VVD en D66. En als u dat anders ziet, ga dan de politiek in en zoek net zoveel kiezers als wij. Succes daarmee!

    • Het gaat er er om – hoewel de SP dat heel anders had kunnen doen – dat u niet voor het amendement stemde, terwijl het (gewijzigd) precies vertelde wat u graag zag. En ook B&W (voortgekomen uit de coalitie) het amendement overnam. Maar het ging u blijkbaar niet om de inhoud maar om de procedure. Dat raadscommissies en gemeenteraden openbaar zijn is wettelijk verplicht.

  5. Het gaat er hier om dat VVD en D66 in het openbaar in de gemeenteraad hebben uitgesproken dat ze vinden dat de SP een spelletje heeft gespeeld waaraan wij niet wensen mee te doen. Daar mag je het in Nederland mee eens of oneens zijn, gelukkig maar. Mijn punt in dit blog is dat daar niets van ‘achter gesloten deuren’ bij hoort. Niet meer en niet minder.

  6. @Frequin, als Johan Bos in zijn openbare stadskroniek dingen schrijft die niet kloppen, dan moet u daartegen bezwaar maken. Iets mag immers voor waar worden gehouden totdat het wordt tegengesproken. U leest het echter allemaal wel maar u houdt zich muisstil. Dat past misschien in uw opvatting van openheid maar niet in de mijne.

    U bent een voorstander van niet-openbaar vooroverleg maar de SP hield zich aan de democratische spelregels. Die bepalen dat de openbare politieke discussie plaatsvindt op de plek die door de gemeentewet is aangewezen.

    RvW

  7. 1 Beetje raar verwijt dat als ik meedoe met dit blog dat ik dan ‘muisstil’ zou zijn.
    2 Alles wat ik gedaan/gezegd heb is openbaar, ook hier in dit blog
    3 De herhaling dat dit niet zo zou zijn, maakt het niet sterker
    4 Van mijn kant sluit ik dit nu af, tot de volgende discussie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.