Zowel de vaststelling van de nieuwe participatieverordening als de veranderingen in het reglement voor de gemeenteraad werden woensdag van de agenda van die raad afgevoerd. Beide waren volgens B&W toch nog niet rijp voor behandeling.

De openbaarheid schijnt de politieke geesten uiteen te drijven. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bijvoorbeeld dat het Presidium en de Agendacommissie van de gemeenteraad in het openbaar vergaderen. Dat was tot nu toe zo, maar omdat die meetings nergens werden aangekondigd konden de leden van die gremia toch in het geheim vergaderen.

Gesloten

Dat veranderde toen amstelveenblog.nl de openbaarheid van de twee commissies volgens de bestaande verordening ontdekte. Prompt stelde de griffie toen voor de betreffende verordening te veranderen, waardoor beide achter gesloten deuren zouden vergaderen.

De tweespalt is nu dat zowel het Presidium als de Agendacommissie, in tegenstelling tot de nu bestaande situatie, duidelijk voor iedereen moeten worden aangegeven, zodat de openbaarheid werkelijk een feit wordt. De door de VVD geleide coalitie is daar tegen.

Voorzitters

In het Presidium vergaderen de fractievoorzitters. De agendacommissie bestaat uit de voorzitters van de drie raadscommissies plus twee andere leden. Een bezwaar van bbA is dat er naar haar mening politiek wordt bedreven, omdat men de fractiegrootte wil meerekenen bij stemming. De coalitie vindt juist dat bbA naar een politiek gremium streeft.

Woensdagavond wilde men bij het gewijzigde reglement ook de fractieondersteuning regelen.

2 REACTIES

  1. Belangrijk dat er geen discussies komen over de regelingen van de raad zei de burgemeester? Hoezo niet? Mogen we dat niet weten!?

    En Ilika Polderman zonder dat ook maar iemand er wat overzegt en zonder stemming bij acclamatie benoemd en die dan van te voren al bedankt voor de (toen nog niet) gegeven steun. Alsof alle problemen weg zijn die Martin Kortekaas (GroenlInks) en Ruud Kootker (BBA) aankaartten.

    De VVD/Paul Feenstra die stelt dat het niet de bedoeling is dat politici politiek bedrijven in het openbaar.

    Gaat goed mis zo in het openbaar bestuur van Amstelveen. Men verhult niet eens meer dat alles achter gesloten deuren moet en zal gebeuren en dat de gemeenteraadsvergadering vooral een ja en amen situatie moet zijn.

    Het is eigenlijk allemaal voer voor een stevige campagne tegen de zittende orde. Wie durft?! De dingen die geroepen worden breed bekend maken en publiceren, om de omerta te doorbereken! Amstelveners verdienen betere transparante en democratische politici ipv de huidige politici van vooral VVD-PvdA-D66 die werken volgens de redenatie WE RULE THIS TOWN en bemoei je er vooral niet mee en zeg niets.

    Het lijkt erg op het fenomeen van een zwijgcultuur en omerta.

    • Juist dit cultuurtje van onder-elkaar leidt tot dictatuur, handjeklap&corruptie en voorliegen van raad en bevolking, waarvan we onlangs weer een staaltje hebben mogen zien. ( zie beantwoording van vragen nav Cobra, ondertekend door Poppens “onze burgervader”). Het wordt tijd dat de landelijke pers zich hier eens mee gaat bemoeien, want je maakt mij niet wijs dat onze gemeente uniek is in deze gang van zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.